Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Szabályt sértett Wolfowitz a barátnője miatt

2007.05.08. 06:13
A Paul Wolfowitz világbanki elnök körüli botrányok miatt lemondott Kevin Kellems, aki öt éve Wolfowitz egyik bizalmi emberének számít. Kellems szerint a kialakult helyzet lehetetlenné teszi az érdemi munkavégzést. Az elnököt az USA még támogatja, az európaiak azonban már menesztenék, és a Világbank etikai bizottsága is elmarasztalta őt.

Lemondott hétfőn Paul Wolfowitz világbanki elnök egyik főtanácsadója, aki azzal indokolta a lépését, hogy az elnök körüli botrány lehetetlenné teszi a munkáját. Kevin Kellems lemondása nem válik Wolfowitz előnyére, akinek lehet, hogy a héten eldől a sorsa – különösen azután, hogy ugyancsak hétfőn elmarasztalta őt a bank etikai bizottsága.

Szankció még nincs

A Világbank etikai bizottsága szerint a pénzintézet elnöke, Paul Wolfowitz megsértette a bank szabályait, amikor közbenjárt barátnője fizetésének emelése és előmenetele érdekében – közölte egy, a bizottsághoz közelálló illetékes és a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint hétfőn.

A jelentést nem hozták nyilvánosságra, de megállapításait közölték Wolfowitzcal. A nevének elhallgatását kérő illetékes megerősítette, hogy szabálysértés történt, de nem közölt részleteket.

A The New York Times internetes kiadásában nevük elhallgatását kérő világbanki illetékesekre hivatkozva azt írja, hogy a bizottság számos dokumentumot vizsgált meg és tanút hallgatott meg, amíg arra a következtetésre jutott, hogy a bankelnök megsértette az érdekkonfliktussal kapcsolatos szabályokat. A lap szerint a jelentés nem ajánl szankciót, világbanki illetékesek viszont úgy tudták, hogy a bizottság hétfőn folytatta a munkát a tervezett ajánláson.

Amerika támogatja, Európa támadja

Az elnök egy hete jelezte, hogy hajlandó lemondani, de csak abban az esetben, ha az intézmény igazgatótanácsa kinyilvánítja, "semmi rosszat" nem tett, amikor közreműködött barátnőjének fizetésemelésében. Wolfowitz korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy nem mond le, és eddig még a legnagyobb részvényes, az Egyesült Államok kormánya is támogatta az elnököt.

Az Európai Parlament viszont úgy foglalt állást: az elnök lemondásával elejét vehetné annak, hogy tovább gyengüljön az intézmény korrupcióellenes küzdelmének a hitele.

A Világbank élére 2005-ben megválasztott Wolfowitz személyével kapcsolatban súlyos bírálatok fogalmazódtak meg néhány hete, miután kiderült, hogy a bank az elnök közbenjárására jelentős mértékben megnövelt fizetést juttatott egy volt női alkalmazottjának, akivel viszonya volt.

A napjai meg vannak számolva

Wolfowitz nyilvánosan bocsánatot kért, a banki alkalmazottak szövetsége és több részvényes ennek ellenére távozását követelte. A vezető amerikai gazdasági napilap, a The Wall Street Journal a botrány kapcsán úgy vélekedett, hogy a bankelnök napjai meg vannak számlálva.

Kellems már 2002-ben is tanácsadói posztot töltött be az egykor az iraki háború egyik legvehemensebb támogatójának számító Wolfowitz mellett, aki akkor a védelmi miniszter helyettese volt. Kellems később Dick Cheney szóvivőjeként dolgozott, a Világbank elnökének főtanácsadója Wolfowitz 2005-ös kinevezése után lett. Wolfowitzot két évi elnökségével kapcsolatban azért is bírálják, mert döntéseiben nagyban függött két főtanácsadójától, Kellemstől és Robin Cleveland, akit a Fehér Házból csalogatott el.

Az elnök szeretőjének fizetésével kapcsolatban vizsgálatot folytató bizottság kedden tárja jelentését az igazgatótanács elé, amely néhány napon belül, talán már szerdán dönt Wolfowitz ügyében. Amerikai elemzők szerint szinte elképzelhetetlen, hogy Wolfowitz – aki nemrégiben egy iszlám mecsetben lyukas zokniban mutatkozott – kitöltse elnöki mandátumát a bank hitelességének okozott károk miatt.