Ervin
14 °C
21 °C

Huszonkétmillió dollárt fizetnek a Xerox volt vezetői

2003.06.06. 12:36
A hat cégvezető peren kívüli egyezség részeként fizet, így elkerülheti a vállalat könyvelésének hibáival kapcsolatos további pereskedést. A volt vezérigazgató öt évig nem vezethet tőzsdei céget, közölte a Financial Times.
A Xerox mintegy 6,4 milliárdnyi bevételét volt kénytelen utólag átkönyvelni, miután kiderült, hogy 1997-2001-es forgalmának könyvelési adatai nem megfelelőek. A cég később megegyezett a tőzsdefelügyelettel, és tízmillió dolláros büntetést fizetett, de nem kellett elismernie, hogy szabálytalanságot követett volna el.

Nem ismerik el

A tőzsdefelügyelet azzal vádolta a cégvezetőket, hogy úgy manipulálták a könyvelést, hogy a vállalat eredménye kedvezőbbnek tűnjön a valósnál, és a részvények árfolyama is magasabbra emelkedjen. A mostani megállapodás nyomán a hat vezetőnek nem kell elismernie, hogy szabálytalanságot követett volna el. Az exfőnökök között van Paul Allaire és Richard Thoman volt vezérigazgató, valamint Barry Romeril pénzügyi igazgató.

Öt éves eltiltás

A legnagyobb büntetést a legmagasabb rangú vezetők fizetik: Allaire 8,6 millió, Thoman 6,9 millió, Romeril 5,2 millió dollárt kénytelen kiadni. A megállapodásban Paul Allaire-t öt vére eltiltják tőzsdei cégek vezetésétől. Allaire-nek így ki kell lépnie a Lucent Technologies igazgatótanácsából, és le kell mondania a GlaxoSmithKline igazgatói posztjáról.

>A KPMG szerepét is vizsgálják

Ebben az ügyben a tőzsdefelügyelet a KPMG ellen is keresetet nyújtott be január végén. Szakértők szerint a KPMG elleni lépés nem jár majd olyan komoly következményekkel, mint az Andersen elleni eljárás. (Az Andersen ellen nem polgári, hanem büntetőper indult.)