Angelika
-4 °C
3 °C

Rasszizmussal vádolják a Xeroxot

2002.03.22. 11:07
A Xerox fekete alkalmazottai szerint a cégnél resszista vicceket tartalmazó könyvet terjesztettek, és a fehérek a fekete dolgozók magas arányára utalva csak "gettónak" nevezték a vállalatot.
Több alkalmazottja is faji diszkriminációval és rasszizmussal vádolja a Xeroxot - közölte az AP hírügynökség. A Leeds, Morelli and Brown ügyvédi iroda képviseli az érintetteket, akik feltehetően közösen indítanak pert a cég ellen. Az irodához egy hónap alatt harminc panasz érkezett, és az ügyvédek még legalább hetvenre számítanak.

Rasszista viccek és eltérő fizetés

A panaszosok szerint a Xerox fehér alkalmazottai gyakran csak "gettóként" emlegették a vállalatot a fekete alkalmazottak magas arányára utalva ezzel. Állítólag egy rasszista vicceket tartalmazó könyvet is kinyomtattak, sokszorosítottak (esetleg xeroxoztak?), és terjesztettek a cégen belül. A sértettek azt állítják, hogy a vállalatnál a fehérek jobb fizetést kaptak, és őket gyakrabban is léptették elő.

A Xerox cáfol

Christa Carrone, a Xerox képviselője cáfolta a vádakat. "Vállalatunk régóta elkötelezett híve a sokszínűségnek, és ez az elkötelezettség most a legerősebb" - nyilatkozta Carrone. A szóvivő szerint a panaszok nyomán már korábban belső vizsgálat indult a vállalatnál, de az nem talált diszkriminációra, rasszizmusra utaló jeleket.