Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a Xerox-botrány?

2002.06.28. 15:37
A tavalyi Enron- és a friss WorldCom-botrány után pénteken az irodagépgyártó Xeroxról derült ki, hogy 1997-2001-es forgalmának könyvelési adatai nem megfelelőek.
A cégnél könyvvizsgálat tárta fel a visszaéléseket, amelyek a több milliárdos összegük miatt újabb cégbotrányt indíthatnak el. A Xerox papírjai máris közel egyharmados értékvesztést szenvedtek Európában, és az eset tovább rontotta a dollár árfolyamát is.

A Wall Street Journal jól értesült körökre hivatkozva azt jelentette, hogy a cég könyveiben mintegy 6 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat nem megfelelően tüntetett fel, így 1997 és 2001 közötti forgalmi adatairól újra kell nyilatkoznia. Az amerikai tőzsdefelügyelet már áprilisban szabályellenesen könyvelt forgalmi adatokra bukkant, de a WSJ online kiadása szerint a cég öt évre visszamenőleg messze több forgalmat könyvelt szabályellenesen, mint azt a tőzsdefelügyelet korábban feltételezte.

Hat- vagy kétmilliárd?

A Xerox szóvivője a lapnak azonban úgy nyilatkozott, hogy a cégnek az 1997-2001-es időszakból kevesebb, mint 2 milliárdos forgalomról kell újabb bevallást készítenie az elkönyvelt 92,5 milliárd dolláros összbevételből. A szóvivő nem kommentálta a 6 milliárdos adatot.

A Xerox részvényeivel 5,51 dolláron kereskedtek pénteken az Instinet elektronikus rendszerben. A frankfurti Xetra-kereskedésben 33 százalékkal 5,05 euróra estek a cég részvényei. Csütörtökön a Xerox-papírok még 8 dolláron zártak New Yorkban.