Ödön
1 °C
11 °C

Nem kerül az Axel Springer kezébe a Ringier ellenőrzése

2002.09.30. 16:37
A Ringier-család nem adja át az ellenőrzést a svájci Ringier AG kiadói csoport felett a német Axel Springer Verlag AG-nak - közölte hétfőn a svájci cég szóvivője, megerősítve az aznapi német sajtóértesüléseket.
Korábbi németországi értesülések szerint a magyar sajtópiacon is érdekelt két cég között arról is folytak tárgyalások, hogy a Springer átvenné a Ringiert, a Ringier pedig a bevételből megveszi a fizetésképtelen német Kirch médiacsoport kezén lévő 40 százalékos Springer-rész zömét, vagyis a Springer némi kerülővel gyakorlatilag visszaszerezné a vállakozást régóta zavaró Kirch-részesedést, s ráadásul pozíciókat szerezne Svájc német nyelvű sajtópiacán.

A kereszttranzakcióból a svájci cégnek az az előnye lenne, hogy részesedést szerezne egy jelentős külföldi tőzsdei cégben, ami segítené a családi vállalat határon túli terjeszkedését. A tavalyi adatok alapján az egyesített cég forgalma 3,6 milliárd euró lenne.A Ringier szóvivője részletek nélkül hétfőn azt mondta, hogy a cég folytatja a tárgyalásokat a Springerrel, és "számos lehetőség" van napirenden.

Bild & Blick

A Springer adja ki egyebek mellett a Bild bulvárlapot, amely naponta 4 millió példányszámban jelenik meg Németországban. Ugyancsak a Springer-birodalom része a Die Welt. A berlini székhelyű cég tavaly 2,86 milliárd eurós forgalom mellett 198 millió eurós nettó veszteséget termelt, főleg a lanyhuló reklámbevételek miatt; ez volt 1946-os alapítása óta az első veszteséges éve.

A Ringier a legnagyobb svájci kiadó, tavalyi forgalma 725 millió euróval egyenértékű volt, s 23,7 millió eurónak megfelelő nettó profitot ért el. A cég gondozásában megjelenő Blick a legnagyobb svájci napilap 309 ezres napi példányszámmal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?