Szilárda
-4 °C
2 °C

Az állam áron alul venné meg a Jukosz legnagyobb leányvállalatát

2004.07.25. 13:08
Az ostromlott Jukosz jogi lépéssel fenyegeti azt a vállalkozást, amely valószínűleg messze a tényleges értéke alatt fogja felvásárolni a termelésének 60 százalékát adó, a héten a végrehajtók által lefoglalt YUGANSK céget.
A Jukosz szándékáról a The Sunday Telegraph adott hírt a hévégén, idézve a cég vezérigazgatóját, Bruce Misamore-t.

A keddi bejelentés szerint a bírósági végrehajtók kiárusítják a Jukosz cég fő termelőegységét, a Yuganskneftegazt, rövid nevén YUGANSK-ot. A Jukosz tudomása szerint az egységet 1,75 milliárd dollárért akarják eladni, július 30-ig. Ugyanakkor az orosz állami tulajdonalap szerint az értékesítés nem lehetséges július végéig, - mert még meg kell kapniuk a szükséges dokumentumokat a végrehajtóktól - az eladásig legkevesebb egy hónap telik még el.

A Jukosz közleménye szerint ugyanakkor csak az olajkészletek - amelyek felett a YUGANSK rendelkezik - 30,4 milliárd dollár összértékűek.

A Jukosz a "törvény szándékos megsértésének" minősítette a lépést, tekintve, hogy nem csupán az eladási ár lenne töredéke a YUGANSK tényleges értékének, de az egységet - a cég tudomása szerint - közvetlenül adnák el, nem pedig árverés útján.

Az igazságügyi közlemény szerint, amint a YUGANSK értékét felbecsülték, a részvényhányadot egy külön szervezet veszi át, amely azt értékesíti.

Az állam vezsi meg

A YUGANSK a Jukosz termelésének 60 százalékát adja. A Jukosz az orosz olaj egyötödét, nap 1,7 millió hordó olajat termel ki.

A Vedomosztyi orosz gazdasági lap pénteki értesülése szerint igen valószínű, hogy a Rosneft orosz állami olajvállalat vásárolni fog a Jukosz aktíváiból. Elemzők szerint a Jukosz-nál léptékekkel kisebb Rosneft valószínűleg vételi ajánlattal jelentkezik a csőd előtt álló Jukosz legkisebb, 71 százalékban tulajdonolt vállalatára, a Kelet-szibériai Olajvállalatra.

Az sincs kizárva azonban, hogy a Rosneft a Jukosz legnagyobb kitermelő vállalkozására, a Yuganskneftegazra is vevőként jelentkezik, de másokkal közös konzorciumi formában, tekintettel a nevezett Jukosz-érdekeltség nagy értékére. Az orosz kormány egyelőre a Jukosz megmentését célzó egyetlen ajánlatra sem válaszolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!