Jusztina
3 °C
16 °C

Megadóztatnák a zacskót

2002.05.07. 11:23
Nagy-Britannia adót vetne ki a szupermarketekre, hogy azok pénzt kérjenek a vevőktől a nejlonzacskókért, Dél-Afrika egyenesen börtönnel fenyeget, miközben Magyarországon a nagy láncok mellett a mohó kiskereskedők is sokat tesznek a tájat elborító pungák ellen.
Miközben a marihuána egyre több országban lesz legális szer, a nejlonzacskó - amelyet Kiskunhalas környékén pungának neveznek, ami talán összefüggésben áll azzal, hogy G. Kempf Romanorum sermonis castrensis reliquiae: Neue Jahrbücher für Antike und Christentum című forrásmunkája szerint a római légionáriusok szlengjében a 'punga' szó jelentése 'buksza' volt - egyre több helyen nemkívánatos dolog.

Afrika nem alkuszik

Most Nagy-Britanniában merült fel, hogy korlátozni kellene a zacsik terjedését, méghozzá úgy, hogy 9 pennys adót vetnének ki minden példányra. Az anyaország ezzel messze puhább vonalat követ, mint egykori gyarmata Dél-Afrika, ahol egy beterjesztett törvényjavaslat börtönnel sújtaná azt , aki meglevegőzteti kedvenc Richard Cleydermanos bevásárló eszközét.

Sok, még több, stanicli

A brit kormány most azért kezdte fontolgatni a tasakok megsarcolását, mert az országban csak a szupermarketek évente 10 milliárd darab nejlonzacskót adnak a vásárlóknak a kasszánál. Ez óriási mennyiségű, alig lebomló szemetet jelent.

A brit környezetvédelmi miniszter, Michael Meacher az írek példája alapján tervezi bevezetni a nejlonadót. A sarcot a szupermarketekre vetnék ki, amelyek azt kötelezően továbbhárítanák a vásárlókra.

Tudat és terrorizmus

Az Index Szintetikus és Polimer Osztálya rövid memóriafrissítés után megállapította, hogy a magyar kereskedelmi láncok ökotudatosságban könnyedén előzik nyugati társaikat, hiszen adott esetben a húsz forintos zacskósarctól sem riadnak vissza. A budapesti Eurocenterben lévő Interspar, a Skála Metró szupermarketje, a G-Roby és a Kaiser egészen közel kerültek a zöld hozzáálláshoz, bár a staniclik árát tudtunkkal nem utalják át a költségvetésnek. Egyes kisebb éjjel-nappalik egyenesen ökoterroristának minősíthetők a 25 forintos, már a kéz melegtől biológiailag degradálódó szatyraikkal.