Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megadóztatnák a zacskót

2002.05.07. 11:23
Nagy-Britannia adót vetne ki a szupermarketekre, hogy azok pénzt kérjenek a vevőktől a nejlonzacskókért, Dél-Afrika egyenesen börtönnel fenyeget, miközben Magyarországon a nagy láncok mellett a mohó kiskereskedők is sokat tesznek a tájat elborító pungák ellen.
Miközben a marihuána egyre több országban lesz legális szer, a nejlonzacskó - amelyet Kiskunhalas környékén pungának neveznek, ami talán összefüggésben áll azzal, hogy G. Kempf Romanorum sermonis castrensis reliquiae: Neue Jahrbücher für Antike und Christentum című forrásmunkája szerint a római légionáriusok szlengjében a 'punga' szó jelentése 'buksza' volt - egyre több helyen nemkívánatos dolog.

Afrika nem alkuszik

Most Nagy-Britanniában merült fel, hogy korlátozni kellene a zacsik terjedését, méghozzá úgy, hogy 9 pennys adót vetnének ki minden példányra. Az anyaország ezzel messze puhább vonalat követ, mint egykori gyarmata Dél-Afrika, ahol egy beterjesztett törvényjavaslat börtönnel sújtaná azt , aki meglevegőzteti kedvenc Richard Cleydermanos bevásárló eszközét.

Sok, még több, stanicli

A brit kormány most azért kezdte fontolgatni a tasakok megsarcolását, mert az országban csak a szupermarketek évente 10 milliárd darab nejlonzacskót adnak a vásárlóknak a kasszánál. Ez óriási mennyiségű, alig lebomló szemetet jelent.

A brit környezetvédelmi miniszter, Michael Meacher az írek példája alapján tervezi bevezetni a nejlonadót. A sarcot a szupermarketekre vetnék ki, amelyek azt kötelezően továbbhárítanák a vásárlókra.

Tudat és terrorizmus

Az Index Szintetikus és Polimer Osztálya rövid memóriafrissítés után megállapította, hogy a magyar kereskedelmi láncok ökotudatosságban könnyedén előzik nyugati társaikat, hiszen adott esetben a húsz forintos zacskósarctól sem riadnak vissza. A budapesti Eurocenterben lévő Interspar, a Skála Metró szupermarketje, a G-Roby és a Kaiser egészen közel kerültek a zöld hozzáálláshoz, bár a staniclik árát tudtunkkal nem utalják át a költségvetésnek. Egyes kisebb éjjel-nappalik egyenesen ökoterroristának minősíthetők a 25 forintos, már a kéz melegtől biológiailag degradálódó szatyraikkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?