Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Dél-Afrikában betiltják a nejlonzacskót

2001.11.26. 12:45
Akár tíz évre is börtönbe kerülhet az a dél-afrikai vásárló, aki a jó ízléssel és a törvénnyel dacolva narancssárga Centrumos zacsival megy shoppingolni. A kormány törvénytervezetével a szemetelést akarja visszaszorítani. Közgazdászok az üggyel kapcsolatban meglepő módon arra mutattak rá, hogy veszélybe kerülhet 3500 műanyagipari dolgozó munkahelye.
Hiába nevezik a nejlonzacskót Kiskunhalas környékén pungának, használata Dél-Afrikában a gyönyörű elnevezés dacára veszélyesebb lesz, mint a kokainé, melynek neve kifejezetten prózaian cseng.

Az ellenség
Vastag zsákkal az év végéig villoghatunk Johannesburgban

A jogszabály-tervezet szerint februártól tilos lenne a hagyományos, vékony anyagból készült nejlonzacskók használata, 2002 végétől pedig a vastagabb falú, strapabíró modellek merülnek illegalitásba.

Aki szemetel, annak annyi

Aki nem bír a vérével, és mégis előveszi Klaus Meine-fejjel díszített pungáját, akár 2,8 millió forintnak megfelelő bírságot vagy 10 év börtönt kockáztat.

A büntetési tételek kirívó szigora nagyon kemény üzenet a részünkről, hogy emberek, pökjünk a markunkba és takarítsuk ki az országot - nyilatkozta (szabad fordításban) az Engineering News című lapnak Valli Moosa környezetvédelmi miniszter. Moosa szerint az afrikai köztársaság legnagyobb problémája a hulladék kezelése, nevezetesen hogy a lakosok a szemetet egyszerűen kidobják az utcára.