Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem rossz napszám a 639 milliárd

2001.05.23. 16:49
Egy nap alatt vált a leggazdagabb spanyollá a legendásan zárkózott Amancio Ortega, a Zara divatcég tulajdonosa. Családja szerdán 639 milliárd forintnyi pezetát keresett cégük tőzsdei bevezetésén.
A társaság részvényeit szerda reggel vezették be a madridi tőzsdére és a papírok zárásra 26 százalékkal drágultak.

Tisztességes napszám

A Business Day másfél milliárd fontra - 639 milliárd forintra - teszi azt az összeget, amelyet Ortega és hat családtagja egyetlen nap alatt keresett az üzleten. Maga a családfő 750 millió fontot kasszírozott, volt felesége Rosalia Mera 400 milliót és nem járt rosszul az üzletember két lánya, nővére, unokahúga és sógornője sem.

Nem mindenki lesz ilyen gazdag, aki pongyolával kezdi!

Amancio Ortega
A Zara Európa egyik legnagyobb konfekció gyártója, 1100 üzlettel. A márkaboltok 33 országban vannak jelen. Az induló vállalkozás annak idején házi köntösöket gyártott nők számára. A cég divatos, színes, a magyar árakhoz képest is kifejezetten olcsó modelljeivel különösen a Földközi-tenger medencéjében egyeduralkodó. Spanyolországban - csak egészen kis túlzással - minden fiatal Zarában jár. A Zara stratégiája az, hogy menő, fiatal divattervezőkkel dolgoztat, igen gyakran tart árleszállítást és rendkívül sűrűn frissíti modelljeit.

Megmozgatták a tőzsdét

A mai tőzsdei kibocsátás során a részvények 26 százalékát dobták piacra, a többi az Ortega-klán kezében maradt. A papírok ára 14,7 euróról 18,52-re emelkedett a kereskedés végére. Ez egyébként a legnagyobb nyilvános kibocsátás az idén Spanyolországban.

Mindhalálig menza

A 65 éves Amancio Ortega különc figura: sohasem ad interjút, nem költ luxusra, ideje nagy részét a galíciai La Coruna Zara-üzemeiben tölti és a kantinban ebédel. Cégét azért vitte tőzsdére, hogy a nagyszabású átalakítás végén nyugodtan vonulhasson vissza - írta a BBC.