Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fiatot gyárt a Zastava

2005.08.01. 09:54
Szeptember elején írhatják alá azt a végleges megállapodást, amelynek értelmében FIAT Punto típusú gépkocsikat szerelnek majd össze a szerbiai Zastava-gyárban. Predrag Bubalo szerb gazdasági miniszter elmondta, hogy a szándéknyilatkozatot már szignálták Torinóban.

A megállapodás szerint a Zastava a Puntók összeszerelésének teljes licencét megkapja majd, de csak fokozatosan kezdik el a különböző alkatrészek gyártását. Első lépésként a Zastava munkásait kiküldik a FIAT üzemeibe, hogy a helyszínen sajátítsák el a gyártási technológiát.

A tervek szerint a gyár 5000-8000 gépkocsit szerel majd össze évenként, ami nagyjából lefedi Szerbia e típus iránti keresletét. A gépkocsi 8000 euróba kerül majd, azaz 200 euróval drágább lesz, mint a Renault által a romániai Dacia üzemében gyártott Logan. A megállapodást egy évvel azután kötötte meg a FIAT és a Zastava, hogy az olasz autógyártó leírta a szerbiai cég 42 millió eurós adósságának 72,5 százalékát.

A fennmaradó 11,5 millió eurót az idei év végéig kell a Zastavának visszafizetnie. A Zastava továbbra is fenntartja magának azt a jogot, hogy más autógyártókkal is tárgyaljon az esetleges együttműködésről - mondta el Bubalo, aki szerint az egyik potenciális partner a Genaral Motors európai részlege, az Opel lehet. A hadiipari érdekeltségei miatt az 1999-es NATO-akcióban 175 millió eurós károkat szenvedő Zastava autógyártó részlege 4500 főt foglalkoztat és 13 500 gépjárművet állított elő 2004-ben. Az üzem kapacitása 60 ezer gépkocsi évente, és jelenleg a szerbiai újautó-piacon még ma is piacvezető Yugókat készítik a gyárban.