Ferenc
11 °C
30 °C

Fiatot gyárt a Zastava

2005.08.01. 09:54
Szeptember elején írhatják alá azt a végleges megállapodást, amelynek értelmében FIAT Punto típusú gépkocsikat szerelnek majd össze a szerbiai Zastava-gyárban. Predrag Bubalo szerb gazdasági miniszter elmondta, hogy a szándéknyilatkozatot már szignálták Torinóban.

A megállapodás szerint a Zastava a Puntók összeszerelésének teljes licencét megkapja majd, de csak fokozatosan kezdik el a különböző alkatrészek gyártását. Első lépésként a Zastava munkásait kiküldik a FIAT üzemeibe, hogy a helyszínen sajátítsák el a gyártási technológiát.

A tervek szerint a gyár 5000-8000 gépkocsit szerel majd össze évenként, ami nagyjából lefedi Szerbia e típus iránti keresletét. A gépkocsi 8000 euróba kerül majd, azaz 200 euróval drágább lesz, mint a Renault által a romániai Dacia üzemében gyártott Logan. A megállapodást egy évvel azután kötötte meg a FIAT és a Zastava, hogy az olasz autógyártó leírta a szerbiai cég 42 millió eurós adósságának 72,5 százalékát.

A fennmaradó 11,5 millió eurót az idei év végéig kell a Zastavának visszafizetnie. A Zastava továbbra is fenntartja magának azt a jogot, hogy más autógyártókkal is tárgyaljon az esetleges együttműködésről - mondta el Bubalo, aki szerint az egyik potenciális partner a Genaral Motors európai részlege, az Opel lehet. A hadiipari érdekeltségei miatt az 1999-es NATO-akcióban 175 millió eurós károkat szenvedő Zastava autógyártó részlege 4500 főt foglalkoztat és 13 500 gépjárművet állított elő 2004-ben. Az üzem kapacitása 60 ezer gépkocsi évente, és jelenleg a szerbiai újautó-piacon még ma is piacvezető Yugókat készítik a gyárban.