Judit
2 °C
7 °C

165 000 százalékos a zimbabwei infláció

2008.04.17. 16:07
Tavaly augusztusban bombaként robbant a hír, már 100 ezer százaléknál jár a zimbabwei hiperinfláció mértéke. A helyzet az üzemanyag- és élelmiszerár-hiánynak köszönhetően tovább romlott, februárban az érték már majdnem elérte a 165 ezer százalékot - idézi a BBC Newst a Pénzcentrum.

Már a kormányhivatalnokok is beismerték azt, amit tavaly csak sejteni lehetett: a szám valószínűleg nem mutat pontos képet, igaz indoklásukban az szerepel, hogy mindennek oka a készlethiány. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az ország 80 százaléka szegénységben él, becslések szerint hárommillióan hagyták már el az államot egy új, szebb dél-afrikai élet reményében.

A zimbabwei gazdaság már évek óta küzd problémáival, az elmúlt nyolc év alatt folyamatosan csökkent a gazdaság teljesítménye. Hiány mutatkozik az alapvető élelmiszerekben, a főzőolajban és az üzemanyagban is, ami tovább súlyosbítja a pénzt már amúgy is értéktelenné tevő hiperinflációt.

A jegybank kezéből kicsúszott az irányítás, hiszen csupán látszatmegoldásokkal próbál úrrá lenni a helyzeten. Múlt hónapban vezette be a 10 millió zimbabwei dolláros bankjegyet, ami egyáltalán nincs hatással az árak drágulására, hiszen a kiváltó okot nem orvosolja.

A bajt tetézi a választások körüli zűrzavar is, ugyan az első fordulóban a bejelentett eredmények szerint az ellenzéki párt főtitkára nyert, azonban még egy második kört is tartani kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?