Móric
14 °C
17 °C

165 000 százalékos a zimbabwei infláció

2008.04.17. 16:07
Tavaly augusztusban bombaként robbant a hír, már 100 ezer százaléknál jár a zimbabwei hiperinfláció mértéke. A helyzet az üzemanyag- és élelmiszerár-hiánynak köszönhetően tovább romlott, februárban az érték már majdnem elérte a 165 ezer százalékot - idézi a BBC Newst a Pénzcentrum.

Már a kormányhivatalnokok is beismerték azt, amit tavaly csak sejteni lehetett: a szám valószínűleg nem mutat pontos képet, igaz indoklásukban az szerepel, hogy mindennek oka a készlethiány. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az ország 80 százaléka szegénységben él, becslések szerint hárommillióan hagyták már el az államot egy új, szebb dél-afrikai élet reményében.

A zimbabwei gazdaság már évek óta küzd problémáival, az elmúlt nyolc év alatt folyamatosan csökkent a gazdaság teljesítménye. Hiány mutatkozik az alapvető élelmiszerekben, a főzőolajban és az üzemanyagban is, ami tovább súlyosbítja a pénzt már amúgy is értéktelenné tevő hiperinflációt.

A jegybank kezéből kicsúszott az irányítás, hiszen csupán látszatmegoldásokkal próbál úrrá lenni a helyzeten. Múlt hónapban vezette be a 10 millió zimbabwei dolláros bankjegyet, ami egyáltalán nincs hatással az árak drágulására, hiszen a kiváltó okot nem orvosolja.

A bajt tetézi a választások körüli zűrzavar is, ugyan az első fordulóban a bejelentett eredmények szerint az ellenzéki párt főtitkára nyert, azonban még egy második kört is tartani kell.