Géza
-12 °C
-4 °C

Autóbérlés embergyűlölőknek

2003.04.02. 12:47
Teljesen új rendszerű autóbérlési rendszert dolgozott ki az amerikai Zipcar. A szisztéma automatizált, az ügyfél csak kattint, online foglal, aztán mindent a csipkártyája intéz. Akár egy órára is elvihető a kocsi és nem kellfizetni a benzinért.
A Zipcart azoknak találták ki, akik a nagyvárosban élve nem akarnak saját kocsit, de heti vagy havi néhány alkalommal mégis szükségük lenne egyre.

Nincs benne ember

A dolog a következőképpen zajlik. Az érdeklődő online befizeti a belépési díjat és az éves tagságit, ezért kap postán egy kártyát. Amikor autót szeretne, online (esetleg telefonon) megadja a kezdő időpontot és a kocsi visszaadásának idejét is. Akár két perccel a tervezett indulás előtt is lehet rendelni. A program azonnal megmondja, a közelben melyik garázsban áll szabad autó a megadott időpontban.

Minden magától megy

A kuncsaft ezután elmegy a megadott parkolóba. (A website-juk szerint jelenleg Boston, Denver, New York és Washington DC területén vannak autóik,). A kocsihoz lépve a kártyát a szélvédőhöz kell tartani. Mivel az autó a helyfoglalásról rádióhullámon értesítést kapott, felismeri a bérlőt, kinyílik az ajtó, elfordítjuk a kulcsot. A rendszer közben automatikusan számláz. Méghozzá úgy, hogy a kocsi folyamatos rádiójelentést ad a központnak a megtett út hosszáról. Az összeget havonta emelik le a kuncsaftok bankszámlájáról.

Ők fizetik a benzint

A benzintank elvileg mindig tele van. A kesztyűtartóban ugyanis egy előfizetett tankolási kártya rejlik, amellyel az ügyfélnek teli kell töltenie a tartályt, ha a szint ¼ alá süllyed. A bérleti díjban így nincs benzinköltség, csak óra- és kilométerdíj.

A rendszer zökkenőmentes működéséhez fontos, hogy a klubtagok időben leadják a kocsijukat. Ezt a tulajdonosok óránként 25 dolláros késedelmi díjjal támogatják. Akkor is csengetni kell, ha az ember közben rájön, hogy az út tovább fog tartani és meghosszabbítja a rendelését.

Három éve nőnek

Hét közben egy óra 10 dollár és minden mérföld további 40 cent, de a napi maximum összeg 75 dollár. Hétvégén az óradíj 14 dollárra nő. A cégalapítók szerint átlag 20-25 klubtag használ egy autót. A Zipcarosok állítják, hogy minden kocsijuk 8-10 feleslegesen tartott, vagyis ritkán kihasznált személygépkocsit vált ki. A vállalkozás gyorsan növekszik: 2000-ben egy darab zöld új Bogárral indultak Bostonban, ma már közel 100 - jellemzően alsó kategóriás - autóból áll a flotta.