Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl erős a zloty?

2008.03.28. 08:20
A jelenlegi lengyel eurócsatlakozási forgatókönyv szerint az ország már jövőre belépne az ERM-2 árfolyamrendszerbe, ahol a tényleges csatlakozás előtt két évet kell eltölteni: az export, a belföldi termelés szempontjából azonban a jelenleginél gyengébb zlotyt lenne érdemes az euróhoz kötni, ezért felmerült a döntés elhalasztása.

A lengyel fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest jelenleg túl magas ahhoz, hogy döntést lehessen hozni az eurózóna előszobáját jelentő ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozásról - jelentette ki Waldemar Pawlak gazdasági miniszter, a kormánykoalícióhoz tartozó parasztpárt elnöke.

A zloty tegnap átmenetileg háromhetes magasságba, 3,5186-ra erősödött az euróval szemben és az elmúlt egy évben 9 százalékkal emelkedett árfolyama a gyors gazdasági növekedés, a kamatok emelkedése és a nagyarányú külföldi befektetések nyomán. (A lengyel jegybank szerdán 5,25 százalékra emelte az irányadó kamatot, miután az infláció februárban 4,2 százalékra gyorsult, messze túllépve a jegybank 1,5-3,5 százalékos célsávját.) A miniszter szerint jelenleg emellett a globális pénzpiaci zavarok és az USA gazdaságának recesszió közeli állapota is a döntés elhalasztása mellett szól.

A belföldi termelés és az export szempontjából kedvezőbb lenne az alacsonyabb zlotyárfolyam. Jacek Rostowski pénzügyminiszter-helyettes két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország már jövőre csatlakozhat az ERM-2-höz és 2012-ben bevezetheti az eurót. Pawlak szerint emellett túl hosszú idő az a két év, amit a lengyel valutának az ERM-2-ben kell eltöltenie.

A kétéves periódus egyébként arra szolgál, hogy az euró bevezetése előtt tesztelje az adott valuta árfolyamának stabilitását. Az EU-hoz 2004-ben és azóta csatlakozott országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő időben bevezetik az eurót, ha teljesítik ennek feltételeit. Az árfolyam-mechanizmushoz történő csatlakozás időpontját egyébként általában csak az utolsó pillanatban szokták bejelenteni, hogy minimalizálják a valutaspekulációt, s mint Pawlak közölte, nekik is ez a szándékuk.