Ágnes
-5 °C
2 °C

Túl erős a zloty?

2008.03.28. 08:20
A jelenlegi lengyel eurócsatlakozási forgatókönyv szerint az ország már jövőre belépne az ERM-2 árfolyamrendszerbe, ahol a tényleges csatlakozás előtt két évet kell eltölteni: az export, a belföldi termelés szempontjából azonban a jelenleginél gyengébb zlotyt lenne érdemes az euróhoz kötni, ezért felmerült a döntés elhalasztása.

A lengyel fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest jelenleg túl magas ahhoz, hogy döntést lehessen hozni az eurózóna előszobáját jelentő ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozásról - jelentette ki Waldemar Pawlak gazdasági miniszter, a kormánykoalícióhoz tartozó parasztpárt elnöke.

A zloty tegnap átmenetileg háromhetes magasságba, 3,5186-ra erősödött az euróval szemben és az elmúlt egy évben 9 százalékkal emelkedett árfolyama a gyors gazdasági növekedés, a kamatok emelkedése és a nagyarányú külföldi befektetések nyomán. (A lengyel jegybank szerdán 5,25 százalékra emelte az irányadó kamatot, miután az infláció februárban 4,2 százalékra gyorsult, messze túllépve a jegybank 1,5-3,5 százalékos célsávját.) A miniszter szerint jelenleg emellett a globális pénzpiaci zavarok és az USA gazdaságának recesszió közeli állapota is a döntés elhalasztása mellett szól.

A belföldi termelés és az export szempontjából kedvezőbb lenne az alacsonyabb zlotyárfolyam. Jacek Rostowski pénzügyminiszter-helyettes két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország már jövőre csatlakozhat az ERM-2-höz és 2012-ben bevezetheti az eurót. Pawlak szerint emellett túl hosszú idő az a két év, amit a lengyel valutának az ERM-2-ben kell eltöltenie.

A kétéves periódus egyébként arra szolgál, hogy az euró bevezetése előtt tesztelje az adott valuta árfolyamának stabilitását. Az EU-hoz 2004-ben és azóta csatlakozott országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő időben bevezetik az eurót, ha teljesítik ennek feltételeit. Az árfolyam-mechanizmushoz történő csatlakozás időpontját egyébként általában csak az utolsó pillanatban szokták bejelenteni, hogy minimalizálják a valutaspekulációt, s mint Pawlak közölte, nekik is ez a szándékuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!