Bernadett
0 °C
4 °C

Zöldséghiány várható Európában

2006.08.01. 07:45
Az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó Szövetség szerint az Európát sújtó hőhullám miatt a szokásosnál kisebb hozam várható zöldségekből. A magyar illetékesek szerint nálunk a legnagyobb problémát a tavasz okozta, írta a Napi Gazdaság.
Európában a nagy hőség miatt az eddig megszokottnál gyorsabban érnek a zöldségfélék, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a termelőknek gondjaik lesznek a termények begyűjtésével, illetve csomagolásával, figyelmeztet az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó Szövetség.

Elsősorban a kontinens keleti fele szenved a magas hőmérséklettől, az agrárszervezet szerint Magyarországon és Lengyelországban a normálisnál akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet az idén a hozam. A problémát az okozza, hogy a termelők jellemzően különböző időszakokban vetnek annak érdekében, hogy folyamatosan arathassanak, így biztosítva a piac fennakadás nélküli ellátását, de a szokatlan meleg miatt most a tervezettnél hamarabb kell leszedniük a termést, az ugyanis a földeken hagyva károsodást szenvedne.


A friss zöldségekkel kapcsolatos problémák miatt a fagyasztott terményekből rendelkezésre álló készlet is kimerüléssel fenyeget. Szakértők szerint áremelkedéssel és esetleges hiányokkal is számolni kell, mivel a hőség az aratási időszakot sem kímélte, bár a nagy kiskereskedelmi láncok ezt az import lehetőségére utalva tagadják, írta a Napi Gazdaság.

Egy brit érdekvédő szervezet szerint a borsó, a bab, a karfiol és a spenót esetében lehet a legnagyobb a hozamok esése. A végelszámolásnál derül majd ki, hogy profittal tudják-e zárni az évet a növénytermesztők, most mintegy 30 százalékos terméskiesés valószínűsíthető, reagált a hírre Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Nálunk a nagyobb problémát a tavasz okozta: június közepéig esős, hideg időjárás volt, minek folytán a termőterület 20-25 százaléka kiesett a termelésből, és 2-3 héttel csúszott a szezon kezdete. Körülbelül harmadnyi terméskiesés adódott abból is, hogy a növény "elrúgta" a virágot vagy nem tudta kinevelni a termést. Egyes hideget kedvelő növényeknél, például a borsónál, nagyon jó termés lett, de az összes többi megsínylette az időjárási feltételeket.

Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy a nagy meleg mit okozott; a dinnyetermelés például most kezd "berobbanni", hiszen ez a növény a meleget kedveli, és ahol tudtak öntözni, ott feléledt. A paradicsomnál, illetve az ezután betakarítandó növényeknél azonban a napégés és egyebek valóban nagy károkat okozhatnak még.

Összességében tehát Magyarországon is nagyon rossz hatással van a mostani meleg a zöldségtermelésre, különösen ott, ahol nem tudnak öntözni. Ennek ellenére a magyar termékek ára az idén nem sokkal magasabb a tavalyinál, a termelői ár talán csak a dinnyénél nőtt, jóval kevesebb termés és nagyobb költségek mellett.