Változékony marad az idő

2011.07.30. 10:22

Szombat estig nyugaton változóan felhős lesz az ég, keleten, északkeleten azonban jórészt zárt marad a felhőtakaró, legfeljebb csak a délutáni órákban vékonyodhat el. Ez utóbbi tájakon a nap első felében további eső, zápor, zivatar várható, míg másutt csak elszórtan alakulhat ki zápor, délnyugaton egy-egy zivatar is lehet.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint időjárásunkat keleten még egy mediterrán ciklon alakítja, ami a Földközi-tenger felől nagy nedvességtartalmú levegőt szállít az Alföld, de főként a Tiszántúl fölé. Nyugat felől azonban szárazabb léghullámok érkeznek a térségbe, ott akár többórás napsütés is lehet.

Megélénkül, az ország középső megyéiben olykor megerősödik az északnyugati szél. Zivatar környezetében viharos közeli széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul, északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb. Késő estére 16, 20 fok közé hűl a levegő.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig: egyre többet süt majd a nap, viszont az ország északkeleti harmadában keddig még lehetnek erősen felhős időszakok. Ott elszórtan lehet eső, zápor, másutt csak helyenként alakulhat ki záporeső. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területének öt százalékán valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 21, 26, majd 24, 29 fok között várható.