K&H gyógyvarázs: 25 millió forintos műszertámogatás a gyermekek teljes életéért

2009.12.15. 14:54 Módosítva: 2009.12.15. 17:07
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
8 egészségügyi intézmény részesülhet a segítségből

Budapest, 2009. december 9. – A mai napon hirdette ki a K&H Csoport a K&H gyógyvarázs pályázatának idei nyerteseit. Az idén 101 db pályázat érkezett. A szakmai zsűri közreműködésével döntés született arról, hogy 2009-ben a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretében 8 intézmény részesülhet az összesen 25 millió forint értékű eszköz- és műszertámogatásból. A K&H Csoport a magyar gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként hatodik éve országos műszerpályázat során teszi lehetővé, hogy a rászoruló gyermekgyógyító intézmények és mentőállomások orvosai és ápolói létfontosságú műszerekhez és gyógyító eszközökhöz juthassanak, így azok a pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket.  A K&H gyógyvarázs az elmúlt hat évben a mostani támogatással együtt, több mint 260 millió forinttal támogatott 83 intézményt, gyermekgyógyászati- és mentési eszközök vásárlásával. Ebből 150 millió forintot pályázat útján ítélt oda.A K&H így kíván tenni azért, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai teljes életet élhessenek.

2009-ben a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretében kimagasló számú - mintegy 101 db - pályázat érkezett be.
2009-ben a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretében kimagasló számú - mintegy 101 db - pályázat érkezett be.

„A K&H gyógyvarázs idén iskoláskorba lépett: hatodik alkalommal hirdettük meg műszerbeszerzési pályázatunkat gyermekgyógyító intézmények számára, hogy anyagi támogatást nyújtsunk azoknak az intézményeknek, amelyek nem rendelkeznek megfelelő eszközparkkal a gyermekek gyógyításához, mentéséhez. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a civilszférából érkező támogatások nélkül az egészségügyben – főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben – szinte lehetetlen egyről a kettőre lépni. Az intézmények fenntartása mellett, a fejlesztés, az eszközparkok bővítése és korszerűsítése – legyen szó életmentő műszerekről, vagy éppen további kutatásokat segítő eszközökről – támogatások segítségével valósítható meg. A K&H Csoport egész országot átfogó gyermek-egészségügyi programja a fővárost és a vidéket azonos arányban igyekszik segíteni, odafigyelve arra, hogy a nagyobb kórházak mellett a kisebb gyermekgyógyító intézmények is részesüljenek a támogatásból. Igyekszünk az egészségügy valódi igényeire válaszolni, ezért az idei évtől a korábbi évek nyertesei újra műszertámogatásban részesülhettek oly módon, hogy minden nyertes intézmény három évvel később (2 pályázati ciklus után) újra a támogatottak között szerepelhet” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

Idén a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretében 8 intézmény részesülhet az összesen 25 millió forint értékű eszköz- és műszertámogatásból.
Idén a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretében 8 intézmény részesülhet az összesen 25 millió forint értékű eszköz- és műszertámogatásból.

„Az előző évekhez hasonlóan az idei pályázat során is megjelöltünk egy gyermek-egészségügyi területet, amelyet kiemelt – de nem kizárólagos – figyelemben részesítünk a bírálás során. Idén ez a terület a csecsemő,- és gyermekrehabilitáció (mozgás rehabilitáció, neurológiai rehabilitáció, pszichiátria rehabilitáció, szenvedélybeteg rehabilitáció) volt. A 101 beérkezett pályázatból, a zsűri 99-et bírált el. Az intézmények

Dr. Pászthy Bea, a fővárosi nyertes intézmény, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Serdülőpszichiátriai osztályának vezető főorvosa átveszi a támogatást igazoló emléktáblát.
Dr. Pászthy Bea, a fővárosi nyertes intézmény, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Serdülőpszichiátriai osztályának vezető főorvosa átveszi a támogatást igazoló emléktáblát.

visszajelzései és az idei beérkező pályázatok kimagasló száma egyértelműen mutatja, hogy a K&H gyógyvarázs a gyermekegészségügy valós igényeire fókuszáló, az orvosszakmai igényeknek megfelelő támogatást ad. Az elbírált pályázatok mindegyike megfelelt a pályázati feltételeknek, a zsűri szinte az összes kérelmet szakmailag indokoltnak és támogatásra érdemesnek ítélte. Idén összesen 19 budapesti és 80 vidéki gyermek-egészségügyi intézmény illetve mentőállomás közül választotta ki a zsűri a nyertes pályázókat, és 8 intézmény között osztotta el a támogatásra szánt 25 millió forintot, amely így az ország 7 megyéjében segíti az orvosok és az ápoló személyzet munkáját” – tette hozzá Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

„Gyermek- és serdülőpszichiátriai osztályunkon a legkülönbözőbb gyermekpszichiátriai betegségekben szenvedő gyermekeket kezeljük. A gyógyítás fontos pillérjét jelenti osztályunkon a pszichoterápia és pszichés rehabilitáció. Osztályunkat országos szinten is kiemelten sok evészavaros (főleg anorexia nervosában szenvedő) illetve más pszichoszomatikus betegségben érintett gyermek és családja  keresi meg. Másik fő profilunk az eltérő fejlődésű gyermekek diagnosztikája és utánkövetése. Ezért sok gyermek érkezik autizmus spektrum zavar gyanújával osztályunkra. A pályázaton elnyert eszközök, korszerű pszichológiai tesztek a korrekt diagnózisalkotásban segítenek. A gyermekek fejlesztését megelőző állapotfelméréshez szükséges speciális vizsgálóeszközöket is a pályázat segítségével tudjuk beszerezni.  A elnyert pulzoximéter az anorexia nervosa legsúlyosabb, kardiológiai komplikációinak időbeni észleléséhez nyújt segítséget. Ezekre az eszközökre már régóta szükségünk volt, de sajnos önerőből nem tudtuk beszerezni. Köszönjük betegeink nevében is a K&H gyógyvarázs támogatását” – mondta Dr. Pászthy Bea, a fővárosi nyertes intézmény, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Serdülőpszichiátriai osztályának vezető főorvosa.

A zsűri

A K&H Csoport minden évben független zsűrit kér fel a pályázati anyagok elbírálására. A zsűribe válogatás feltétele a szakemberek felé, hogy jól ismerjék a magyar gyermek-egészségügy helyzetét és az ő segítségükkel a lehető legjobb helyre kerüljön a támogatás az adott évben. A szakmai bírálók munkáját idén is támogatta Barabás Éva, az RTL Klub műsorvezetője. 2009-ben két új taggal bővült a zsűri: Fazekas Kira a Ringier Women Network főszerkesztője és Markót Imre az Origo üzletág-igazgatója is csatlakozott.

A 2009-es év zsűritagjai

  • Dr. Timár Krisztina, vezető főtanácsos, Egészségügyi Minisztérium (gyermekgyógyász-, urológus-, gyermeksebész szakorvos),
  • Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója,
  • Dr. Győri Erzsébet, az Egészséges Nemzetért Alapítvány kuratóriumi tagja,
  • Dr. Békefi Dezső, a Tatabányai Gyermekkórház Alapítója, nyugalmazott osztályvezető főorvos,
  • Barabás Éva, az RTL Klub műsorvezetője,
  • Fazekas Kira, a Ringier Women Network főszerkesztője,
  • Markót Imre, az Origo üzletág-igazgatója,
  • Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

a K&H gyógyvarázs pályázatról

A program fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvőbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

További információ

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.