A versenyképes tudáshoz vezető út

2010.01.18. 15:36
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
64 új képzés a mérnököktől a gyógypedagógusokon át a pincérekig – mindenkinek!

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány kiemelt célja, hogy olyan szakmai fejlesztéseket vigyen véghez, amelyek segítik, megkönnyítik a fogyatékos emberek társadalmi integrációját. Ennek érdekében az elmúlt 2 évben számos szakértő bevonásával 64 féle képzést dolgoztatott ki a felsőoktatás és a felnőttképzés számára.

Ezek a legkülönfélébb területeket érintik: a mérnök szakoktól az egészségügyön át a társadalomtudományi és informatikai szakokig. Közös pontjuk, hogy az akadálymentesítés, az élet minden területére kiterjedő egyenlő esélyű hozzáférés eszméjét helyezik a középpontba. Ez nem csupán a fogyatékos emberek problémáira ad lehetséges válaszokat, ezek a megoldások mindenki számára élhetőbbé teszik a mindennapokat.

A képzések nagy része hiánypótló jellegű. A Közalapítvány a legtöbb tananyagot tesztelte a gyakorlatban is, az ebből származó információkat, tapasztalatokat beépítette a képzésekbe. A képzésen résztvevők mindannyian hasznosnak ítélték a hallottakat, számos pozitív visszajelzés érkezett.

A képzéseket 2009-ben egy országjáró tájékoztató rendezvénysorozattal népszerűsítették. 6 vidéki egyetemen és – utolsó helyszínként – Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán mutatták be új, versenyképes tudást biztosító képzéseiket. A felsőoktatást képviselők az egyetemeken és főiskolákon, míg a felnőttképzési vezetők a helyi művelődési központokban hallgatták meg a Közalapítvány munkatársainak prezentációját, melynek során bármikor feltehették kérdéseiket.

A Közalapítvány a szakmai munka mellett kiemelten fontosnak tartja az érzékenyítést és a figyelemfelhívást a fogyatékos emberek helyzetére, ezért munkatársaik nem csupán előadással készültek az érdeklődők számára. Minden helyszínen látható volt egy fotókiállítás, mely a fogyatékos emberek mindennapjaiba engedett bepillantást, továbbá számos hasznos ingyenes kiadvány és a kísérleti képzések eredményeit bemutató installáció is színesítette a programot. Egész nap lehetőség volt a képzésekhez kapcsolódó, esélyegyenlőségi kisfilmek megtekintésére is.

A projekt fejlesztési munkálatai néhány hónapon belül lezárulnak, azonban a képzések akkreditációja a felnőttképzés különböző területein, pl. szociális, pedagógus, egészségügyi, mérnöki stb. folyamatban vannak, akárcsak a felsőoktatási befogadások. Az érdeklődők a képzésekkel kapcsolatosan a projekt honlapján (www.hozzaferes.hu) folyamatosan friss információkhoz juthatnak, megtekinthetik a képzési katalógust, melyben összesítésre kerültek a kidolgozott képzések. Ebben az évben sor kerül a képzők képzésének lebonyolítására és a képzések indítására is, melyhez pályázati támogatásokat lehet majd megpályázni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívása alapján.

Kísérjék figyelemmel a honlapon megjelenő híreket, felívásokat, kapcsolódjanak be a képzésekbe!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.