2010.01.19. 09:33
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
folytatódik az Egészségügyi Minisztérium laikus életmentést támogató programja

R: Az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) honlapján olvasható pályázat szerint JESZ II. néven folytatódik az Egészségügyi Minisztérium laikus életmentést támogató programja. Mi a program célja, miért ezt a nevet kapta? Kérdeztük Dr. Kincses Gyulát, az ESKI főigazgatóját.

KGY: Azt ma már sokan tudják, hogy Magyarországon évente mintegy huszonötezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, és ennek jelentős része megfelelő eszközzel és tudással megmenthető lenne. Azt is sokan tudják, hogy a reális európai elvárások szerint a mentőnek tizenöt percen belül kell kiérkeznie, holott az élet szempontjából az első öt perc a meghatározó, ebben az arany öt percben lehet a hirtelen szívhalált visszafordítani, a szívet újraindítani. A tizedik percben már hiába ér oda időben a mentő... Ezen a problémán segít az EüM új programja, amely a laikus életmentés megerősítésére teszi a hangsúlyt. Ebből fakad a program mottója: A Te vagy JElen, Te tudSZ segíteni (JESZ). Az tud igazán segíteni, aki jelen van, és aki ki tudja, ki meri használni a szaksegítség megérkezéséig eltelő értékes időt.

R.: Akkor pontosan mire is lehet a programban pályázni?

KGy: A JESZ II. program célja a félautomata defibrillátorok telepítése és az ott dolgozók képzése olyan nyilvános helyekre, ahol sokan fordulnak meg, pl.: oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények stb.

R: Mennyi pénz áll rendelkezésre, és mennyi támogatást lehet nyerni?

KGy: A pályázaton összesen 50.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni a közösség az életmentésre alkalmas eszközök kihelyezésére és az eszközök kezelésébe, felügyeletébe bevont személyek képzésére. Miután a pályázat önrész-köteles, céljaink szerint legalább 100 db félautomata defibrillátor kerül elhelyezésre. A pályázatokat 2010. január 22.-ig kell beküldeni.

R: Ki indulhat a pályázaton?

KGy: Gyakorlatilag bárki, aki a fenti cél megvalósulását tűzi ki célul, és vállalja a program legalább két  éves fenntarthatóságát. Miután a pályázaton piaci szereplők, gazdasági társaságok is indulhatnak, ez egy jó lehetőség arra, hogy a Magyarországon működő cégek CSR tevékenységükhöz állami támogatást kapjanak.

R: Hol tudhatnak meg többet az érdeklődők a pályázatról?

KGY: A pályázatról bővebb információkat a www.eski.hu honlapon lehet elérni, illetve a jesz@eski.hu e-mail címen lehet a részletekre rákérdezni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.