Pongrác
12 °C
23 °C

A szemle legjobb tévéfilmje

2010.02.09. 16:49 Módosítva: 2010.02.10. 09:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Interjú az Átok rendezőjével

A 41. Magyar Filmszemle legjobb tévéfilmje, a T-Home különdíj nyertese egy négyrészes családregény-történet, mely a Magyar Televízió és az MMKA támogatásával készült. Az „Átok” egy balatonfüredi hétvégén keresztül mutatja be egy magyar család kálváriáját.

Mátyássy Áron
Mátyássy Áron

- Mennyire inspirál egy alkotót, hogy a Magyar Filmszemlén mutathassa be a munkáját?

- Ez egyfajta seregszemléje a magyar filmeknek és a magyar filmkészítőknek. Nagy megtiszteltetés ide bekerülni, itt megmutathatjuk, mit csináltunk az előző évben. Jó esetben nem kimondottan a szemlére készítjük el a filmeket, hanem önmagukért. Megpróbálunk jó filmet alkotni és ha abban jó helyen vannak a dolgok, akkor a Filmszemlén is be tud mutatkozni.

- Te találtál a filmre, vagy a film talált rád?

- Fodor Gergely, a film producere tavaly februárban hívott fel, hogy lesz egy sorozat, amire pályáznak és elvállalnám e a rendezői szerepet. Ezért a hívásért utólag is nagyon hálás vagyok, hiszen abszolút új feladat elé állított.

Itt egy mások által megírt forgatókönyvet kellett értelmezni és filmre vinni. Nagyon tanulságos dolog és egy nagyon fontos állomásnak tartom a saját fejlődésemben.

- Az Átok című film forgatókönyvét tehát készen kaptad. Mi volt a legnagyobb kihívás ebben?

- Magyarországon szinte mindenki saját ötletekből, saját forgatókönyvből dolgozik. Könnyebb, ha valaki a saját ötletét kezdi el boncolgatni, hiszen rögtön tudja, miért akarja megcsinálni a filmet. Ugyanakkor csapdák is vannak benne, mert esetleg nem elég kritikus önmagával szemben.

Egy nem saját forgatókönyvet értelmezni és felépíteni, -  mivel a rendező számára idegen anyag, - sokkal alaposabb átgondolást igényel.

- A zsűri értékelése szerint a díjat az érzékeny történetvezetésésért, a kifinomult színészi megjelenítésért, az egyszerűségében is drámai képi ábrázolás magas színvonalú egységéért kapta a film. Csapatmunka volt?

- Egy nagyszerű stáb hozta létre ezt a filmet, aminek én is csak egy tagja voltam. Kollektív munka volt a kezdetektől fogva.

- A film négy részből áll, és nyitott a vége. Ezt szándékosan hagytátok nyitva?

- Igen, abszolút.  Az írók, a producer és én is azt gondolom, érdemes lenne folytatni a filmet, de egyenlőre 4 részre ítéltek meg támogatást. A folytatás pedig attól függ, sikerül e anyagi forrásokat találni hozzá.

- A Legjobb tévéfilm kategória nyertesének a T-Home, a szemle főtámogatója 2 millió forintot ajánlott fel, melyet a következő filmedhez használhatsz fel. Lehet, hogy ez lesz az?

Annyi biztos, hogy jó helyre fog kerülni az összeg. Ez inkább produceri döntés, de ha lesz folytatása a filmnek, akkor erre fogjuk költeni.

http://www.magyarfilmszemle.hu

A filmet a Magyar Televízió várhatóan tavasszal tűzi műsorára.

Mátyássy Áron (1978 - ) Filmográfia (rendezések) 2009 - Átok 1-4  (televíziós minisorozat) -Május/június kisjátékfilm) - Utolsó idők (nagyjátékfilm) 2006 - Mínusz (kisjátékfilm) 2004 - Nővérek (kisjátékfilm) 2003 - Nyári délután  (kisjátékfilm) - Immanens (kísérleti kisjátékfilm) 2002 - Rohatt dolog  (kisjátékfilm) 2001 - Agyagba öntött forma  (dokumentumfilm)
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.