Kultúra alkonyattól pirkadatig

2010.06.14. 11:34 Módosítva: 2010.06.14. 16:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az immár nyolcadik Múzeumok Éjszakáján várhatóan ismét több 100 ezer ember indul el egy kis éji „kul-túrára”, hiszen idén is több száz izgalmas programmal és kiállítással várják a közönséget június 19-én országszerte.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amikor a tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program várja az érdeklődőket késő délutántól akár hajnalig. Tűzzsonglőrködés, ismeretterjesztő, valamint tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik ilyenkor.

Az első hazai Múzeumok Éjszakájának még csak pár ezer látogatója volt, tavaly viszont már több mint 380 ezren jöttek el. Köszönhető ez annak is, hogy évről évre nő a résztvevő múzeumok száma is: idén Budapesten már 84, vidéken pedig 191 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

A rendezvénysorozattal kapcsolatos minden hasznos információ és a részletes program a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon és a Pesti Est különszámában olvasható, illetve a mobil web segítségével bárhol és bármikor mobiltelefonon keresztül is elérhető.

Programok Budapesten innen...

A Fonóban kortársakkal lehet majd „múzeumozni”, a Terror Házában rendhagyó történelem órákat tartanak, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő ezen az estén.

Magyar Nemzeti Múzeumban Stukkos Pikivel és a Tegnap Kertjével lehet majd megismerkedni: itt a Múzeumok éjszakájának történései Pásztor Árpád Muzi című klasszikus ifjúsági regényét és a XIX. század végi Budapest modernizálódó világát idézik meg.

A Néprajzi Múzeumban búcsúpillantást lehet vetni a csodás aranymaszkokra, hiszen ezen az éjen utoljára látható az „Aranyba rejtett arcok - aranymaszkok Ázsiából. A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban” című kiállítás.

A Tűzraktérben „Vizuál-sokkot” lehet majd kapni: a délután folyamán élő-mozizás várja a közönséget, míg a sötétedés után projektorokkal, diavetítőkkel, reflektorokkal és színes lámpákkal képeket és a tavalyihoz hasonló árnyjátékokat vetítenek majd, aminek eredményeképp a szervezők szerint „egy tökéletes vizuális katyvaszt hoznak létre, ami ettől függetlenül mégis egy tisztára élvezhető valami.”

A Szépművészeti Múzeum közönsége maratoni felolvasáson, a legnevesebb színészek előadásában hallhatja a Múzeumok Éjszakáján a talán legismertebb ókori eposzt, az Odüsszeia-t. A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét 38 színész és négy „kakukktojás-résztvevő” 11 óra alatt, szünet nélkül olvassa fel június 19-én kora délutántól hajnalig tartóan a Múzeum Antik Gyűjteményében.

A Symbol Gardenben finom ételek, jéghideg koktélok és nem mindennapi zene várja majd azon éjszakai baglyokat, akik kivételes szórakozásra vágynak az egész estés múzeumlátogatás után. A 22:00 órakor kezdődő fantasztikus hangulatú buliban a látogató is részesévé válik a varázslatnak.

... és Budapesten túl

Esztergomban a Szt. István téren Picasso 95 grafikai művét lehet éjjel megcsodálni, Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum pedig késő esti múzeumi pikniket rendeznek a Nap Fiainak jegyében.

A Kecskemétfilm Kft. rajzfilmcsemegékkel kedveskedik a vendégeknek: a kecskeméti stúdió kertjében éjszakai vetítést tartanak családoknak és felnőtteknek – jó bor kíséretével.

A régi matyó fiatalok ismerkedési, udvarlási szokásairól lehet majd többet megtudni a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.

Pécsett a Remekek Háza különböző kézműves-foglalkozásokkal várja a látogatókat. A programok közt található ólomkatona-festés, könyv- és díszdobozkészítés, porcelánfestés és lapított ékszerkészítés.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.