Négy nap szabadság Veszprémben

2010.07.13. 12:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Akik pedig a felszabadító hangokat megszólaltatják július 29. és augusztus 1. között: Chick Corea, José Cura és Komlósi Ildikó, az Earth Wind & Fire Experience és az Al McKay All Stars, valamint Khaled.

Július végén négy napra Veszprémbe kell utaznia annak, aki mindenből csak a legjobbat szereti, legyen a műfaj opera, jazz, funk vagy világzene, hiszen nem lesz szíve kihagyni egyet sem a világhíres fellépők produkciói közül.

A jazzt sokan eleve a szabadság zenei kifejeződésének tartják, Chick Corea Freedom Band zenekara pedig névválasztásában is jelzi: a felszabadult szárnyalás, mely július 29-én a veszprémi vár udvarán felállított színpadon lesz tapasztalható a kvartettől, a hallgatóságát is elemeli majd hétköznapi léte élményeitől. Az egyik legnagyobb élő jazz-zongorista, a tizenhatszoros Grammy-díjas Chick Corea csupa új szerzeményt írt a mostani turnéra, melyek egyszerre jelentenek kihívást és sok kísérletezési lehetőséget a jazztörténet 85 éves örökifjú ikonjának, Roy Haynes dobosnak, a Pat Metheny és Sting kísérőjeként egyaránt bevált Christian McBride bőgősnek és a Miles Davis utolsó zenekarában fújó, kifogyhatatlan energiatöltetekkel rendelkező Kenny Garrett altszaxofonosnak. Mivel nem csak kimagasló képességű muzsikusokról, de évtizedes barátokról van szó, a Freedom Band tagjai félhangokból is megértik egymást, s ez a szinte telepatikus közeg bizonyára minden jelenlévőt megérint majd.

Nagy szerencséje a világ operabarátainak, hogy José Cura húszévesen úgy döntött: nem profi rögbijátékos lesz, hanem zenei tanulmányainak folytatása mellett teszi le a voksát. A „negyedik tenor”-nak is nevezett argentin művész harmincévesen helyezte át székhelyét Olaszországba, hogy elsajátítsa a belcanto énekmód minden fortélyát. Csak néhány év és az 1994-es Operalia Nemzetközi Énekversenyen szerzett első díja kellett hozzá, hogy Cura szerte a világon ismertté és kedveltté váljon. Szabad alkotókedvére jellemző, hogy az operaénekesi lét mellett karmesterként, zeneszerzőként, sőt rendezőként és díszlettervezőként is dolgozik. A 2004-es Ünnepi Játékokon való fellépése óta Veszprém díszpolgáraként is tisztelt Cura partnere idén július 30-án világhírű mezzoszopránunk, Komlósi Ildikó lesz, aki 1986-ban Pavarotti-énekversenyt nyert, majd Pavarotti mellett, Lorin Maazel vezényletével debütált, és rövid idő alatt a világ minden jeles operaházának ünnepelt sztárja lett. A Leoncavallo, Ciléa, Mascagni, Saint-Saëns, Bizet és Puccini operarészleteit megszólaltató esten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Mario de Rose vezényli.

Július 31-én még korai lesz az őszre gondolni, s ha ezen az estén netán felcsendül az Earth Wind & Fire Experience előadásában a September, még forróbb lesz a hangulat! Az 1969-ben Chicagóban alakult EWF legfényesebb időszaka a hetvenes évekre tehető, s a banda lényegében máig működik. A zenekar alapítója, Maurice White énekes-dobos-kalimbajátékos sosem akarta stiláris keretek közé szorítani zenéjét, s bár alapvetően mindig a funk lüktetése és hangszeres megoldási domináltak benne, a jazz, a soul, az R'n'B, a pop, a disco és az afrikai törzsi zenék elemei is meghatározó színeket adtak az EWF palettájához. Védjegyeik közé tartozott még Philip Bailey énekes falsettója, Verdine White basszusjátéka és Al McKay gitárosi és zeneszerzői ténykedése – utóbbi hivatalosan 1973 és 1980 között volt a zenekar tagja, s ő írta a September mellett a Best of My Love című The Emotions-dalt is. All Stars csapata részben egykori EWF-tagokból áll, ki lehetne hát avatottabb előadója a máig friss slágereknek a Boogie Wonderlandtől a Let's Grooveig?

Az algériai születésű, de Franciaországban élő Khaled, akit a rai zene királyának tartanak, gyerekkorában nemcsak tradicionális arab zenét hallgatott, hanem Beatlest és James Brownt is. Nem csoda, hogy az iszlám szigorú szabályainak követése helyett szabadságvágya odáig vezette, hogy a modern világ által megbontott hagyományok keltette feszültségről kezdett nyíltan énekelni. A rainak, a valaha beduin pásztorok által őrzött népzenének a popkultúra felé való elmozdításában Hadj Brahim Khalednek jelentős szerepe volt, aki a rock, a pop, a reggae és a jazz elemeit, dobgépeket, szintetizátorokat is használ zenéjében. Az egykor Oran kikötővárosában született stílus mai formája már az egész világon kedvelt. Augusztus 1-én a veszprémi hallgatóság Khaled legnagyobb slágerei mellett Liberté című új lemezének anyagát mutatja be.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.