Az E.ON a kis étvágyat díjazza

2010.09.16. 10:55 Módosítva: 2010.09.16. 11:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ha autót veszünk, természetes, hogy megnézzük, mennyit „eszik”. Érdekes módon tévé, hűtő vagy például mosógép vásárlásakor a takarékosság csak az utóbbi időben vált fontos szemponttá.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy aki takarékoskodik az energiával, nemcsak a környezetét védi, de pénzt is spórol. Világos, hogy két azonos méretű és tudású, de különböző

fogyasztású hűtő közül az „A+” energiaosztályút érdemes választani, viszont honnan tudjuk

meg, hogy két „A+” osztályú hűtő közül melyik a takarékosabb? Más termékek, például tévé

vásárlásakor pedig eddig még ennyi támpontot sem kaptunk.

Az E.ON egyedülálló kezdeményezése, az idén első alkalommal kiosztott Energiatakarékossági Díj, mostantól segítséget nyújt a legtakarékosabb készülékek kiválasztásához.

A tavasszal meghirdetett pályázatra 13 cég összesen 59 terméket nevezett. A nyár folyamán 11 kategóriában 49 terméket vizsgáltak, amelyek közül azok kapták az elismerést, amelyek független szakértők vizsgálata alapján a legkevesebb energiát fogyasztották.

Az LCD vagy plazmatévék, mosógépek, hűtők, mikrohullámú sütők, vízforralók és porszívók fogyasztásának mérésére az E.ON Európa egyik legelismertebb minősítő intézetét, a TÜV Rheinlandot kérte fel. Persze egy 80 és egy 120 cm képátmérőjű tévé fogyasztását ugyanúgy nehéz lenne összevetni, mint egy 5 és egy 10 kg kapacitású mosógépét, ezért a szakemberek sok készülék esetén több alkategóriát alakítottak ki. Mivel a vásárlók számára nem az ideális körülmények között mért, hanem a valós fogyasztási adatok a fontosak, a TÜV szakértői a laborokban az otthoni használatot utánozták. A porszívóknál például azt mérték, hogy a készülékek azonos mennyiségű tesztpor eltávolításához mennyi áramot használnak, míg a mosógépeknél arra voltak kíváncsiak, mennyit fogyasztanak, mire ugyanazzal a programmal 4 kg pamut ruhát kimosnak. Az eredményekből kiderült, hogy a nyertesekkel a vásárlók is nyernek, méghozzá nem is keveset: az első helyezett mosógéppel 5-6, a hűtővel 7-8, a grilles mikrosütővel közel 10, a porszívóval pedig akár 15 ezer Ft-ot takaríthatnak meg évente.

Ha tehát a közeljövőben műszaki cikk vásárlását tervezi, érdemes felkeresnie a www.eondij.hu oldalt, ahol nemcsak a legtakarékosabb készülékeket találhatja meg, de az Energiatakarékossági Díjról is mindent megtudhat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.