Lakásfinanszírozás olcsón, akár euró alapon is az OTP lakáslízinggel

2010.09.30. 14:48 Módosítva: 2010.10.13. 11:13
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Interjú Dr. Dunavölgyi Máriával, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatójával

Ajánlott manapság az euró alapú finanszírozás?

Dr. Dunavölgyi Mária
Dr. Dunavölgyi Mária

Az euró alapú finanszírozás a jelenlegi kamatfeltételek mellett alacsonyabb törlesztő részletet biztosít az ügyfeleink számára. Azoknak ajánljuk ezt a típusú finanszírozást, akiknek az esetleges árfolyam-ingadozás nem jelent kockázatot és jobban járhatnak így devizában meglévő megtakarításuk vagy devizában érkező jövedelmük miatt. Akik ilyen biztosítékkal nem rendelkeznek, azoknak azt tanácsoljuk, hogy takarítsák meg az alacsonyabb törlesztő részletből adódó különbséget, ami védelmet jelenthet számukra árfolyam-ingadozás esetén. Belátható időn belül Magyarországon is bevezetésre kerül majd az euró, amikor az euró hitelek változatlanul maradnak, a mai forint hitelek viszont átváltásra kerülnek euróra, s a majdani átváltási arány ma még nem ismert.


Miben nyújt mást a lakáslízing a lakáshitelnél?

A lakáslízing a lakáshitelek testvér-terméke, míg lakáshitelnél az elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, addig lakáslízing esetén az ügyfél a tartozás kifizetésekor válik tulajdonossá.  Ezért cserébe számos előnyt nyújt a lízing: forintfinanszírozás esetén alacsonyabb a szükséges önerő, továbbra is van euró alapú finanszírozás, új lakás vásárlásakor pedig a hitelnél jóval alacsonyabbak a havi törlesztő részletek a lízing esetében. Egyéb szempontból a lakáslízing gyakorlatilag megegyezik a hitellel: A lízingbevevő teljes körűen jogosult az ingatlant használni, ugyanúgy benne lakik és lényegileg ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mintha lakáshitellel finanszíroztatná lakását. Például bérbe adhatja, előtörleszthet, illetve akár lízingátvállalással vagy előtörlesztéssel el is adhatja a lakást.

Valóban olcsó az OTP lakáslízing finanszírozása?

A már említett devizafinanszírozásból adódó alacsonyabb díjakon túl, új építésű lakóingatlan esetén jelentősen olcsóbb finanszírozási lehetőséget kínálunk, mint egy hasonló kamatozású hitel. Nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban – a hitellel ellentétben – a finanszírozott összeg 25%-os áfa-része kamatmentesen fizetendő, ezért a havi törlesztő részlet közel 20%-kal alacsonyabb a hasonló kamatozású lakáshitelekhez képest. Példaként egy THM adat: euró alapon új lakásra, a jelenlegi akciós időszakban 6,44% a lakáslízing THM, ami 25 éves futamidőre 5 millió forint felvételekor csak havi kb. 30 000 forint törlesztő részletet jelent. Ráadásul új „Bizalom Fix” termékünkkel, forint alapú konstrukcióknál az is lehetővé válik, hogy a futamidő első három évében azonos, az induló törlesztő részlet alapján kiszámolt, fix összegű havi törlesztő részleteket fizessen az ügyfél.

Milyen egyéb előnyei lehetnek a lakáslízingnek?
A törvényi előírásoknak megfelelően lakáslízing esetén az ingatlan teljes értékére vetítve a maximálisan adható finanszírozott összeg mindig 5%-kal magasabb, mint a lakáshitelek esetében. Ez azt jelenti, hogy forint alapon a piaci ár 80%-át, míg euró alapon a piaci ár 65%-át is meg tudjuk finanszírozni.
Az OTP Lakáslízingnél nincs felső életkorhatár, tehát kiegészítő biztosíték bevonása nélkül tudunk finanszírozni ügyfeleket életkortól függetlenül, akár a maximálisan 35 éves futamidőre is.
Ráadásul akciós díjengedményt is kínálunk: 2010. október 31-ig benyújtott lakáslízing kérelmeknél az értékbecslési díjat visszatérítjük, a közjegyzői díjat pedig átvállaljuk ügyfeleinktől.

Mintakalkuláció új lakás, magánszemély esetén, EUR és HUF alapon, 0 Ft maradványértékkel, 25 éves futamidőre, jövedelem alapon:

2010. szeptember 22-i EURIBOR (0,88%) és BUBOR (5,38%) alapkamatokkal számolva.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információk:

OTP Bank fiókhálózata (országosan több mint 400 fiók)

www.otplakaslizing.hu (Számolja ki havi törlesztő részletét!)

www.otpbank.hu

06-1/20/30/70/366-6666; 06-40/366-666 (6-os menüpont)

A deviza alapú lízingnél a THM meghatározása a forint fizetések alapján történt, az átszámításnál az OTP Bank Nyrt. 2010. szeptember 1-i deviza árfolyamainak, valamint 3 hónapos EURIBOR (0,89%) és forint alapú lízingnél a 3 hónapos BUBOR (5,36%) figyelembevételével.

A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a lízing kamat-, illetve árfolyamkockázatát.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.