Nagy filmrendezők

2010.10.14. 15:48 Módosítva: 2010.10.15. 10:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Exkluzív európai premier november 5-én a Viasat History műsorán

Filmünk a világ ma is élő tíz legismertebb, felkavaró és egyéni szemléletű filmrendezőjének bemutatásával tiszteleg a film és a filmkészítés csillagai előtt.

A világ tíz legelismertebb, legprovokatívabb es legegyedibb ma is elő filmrendezőjének főszereplésével készült dokumentumfilm erőteljesen személyes hangvételű és intim formában mutatja be a mozit, mint művészeti formát, ami sokkal többre hivatott, mint  pusztán kasszasikerek gyártására. A Velencei Filmfesztiválon, a “Nagy filmrendezők” világpremierjén, több mint öt perces tapsviharral jutalmazták a filmet.

A görög származású első filmes Angela Ismailos azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy olyan filmet forgat, amelyben világhírű filmrendezők szerepelnek különböző kulturális háttérrel a világ különböző pontjairól. A forgatás négy és fél esztendeje alatt Angela 250 órányi filmet vett fel és vágott meg. Kezdetben egy széleskörű nemzetközi rendezőket felvonultató lista alapján dolgozott, de végül csak tíz rendezőre koncentrált, akik között találhatunk francia, brit, olasz es amerikai filmkészítőket is. Az alábbi méltán ünnepelt rendezők szerepelnek a filmben: Bernardo Bertolucci, David Lynch, Stephen Frears, Agnès Varda, Ken Loach, Liliana Cavani, Todd Haynes, Catherine Breillat, Richard Linklater es John Sayles. Egy korábbi interjúban Angela Ismailos elmagyarázta miért tartja ezeket a rendezőket érdemesnek a megkülönböztetett jelzőre: ”Ezek a rendezők pontosan azokat a filmeket készítették el, amelyeket megálmodtak; sosem adták fel vagy kötöttek kompromisszumot a stúdiók stratégiájával vagy a hétvégi bevételekkel. Ezek a rendezők elhatározták, hogy megalkuvás nélkül arra fogják ösztönözni nézőiket, hogy fejlődjenek és nézzenek szembe a felnőtt élet bizonytalanságaval és kiszámíthatatlanságával.”

A „Nagy filmrendezők” nem pusztán egy áttekintése a rendezők legnagyobb sikereinek, hanem egy érdeklődő tanulmány egyedülálló személyiségükről. A film felvonultat több személyes beszélgetést és törtenelmi archív anyagokat, valamint több felvételt is bemutat a rendezők munkáiból. Angela Ismailos elbeszélget a filmrendezőkkel művészi fejlődésükről, inspirációjukról, milyen nehézségekkel találkoznak, amikor egy pénz által vezérelt iparágban akarnak maradandót és értékeset alkotni és hogy milyen ármányos szerepet játszik a politika munkájukban.

A film során Bernardo Bertolucci elmeséli milyen élmény volt elkészíteni az első filmjét. Todd Haynes Reiner Werner Fassbinderről áradozik, míg Catherine Breillat elmondja, hogy sose lett volna filmkészítő, ha 12 éves korában nem látja Ingmar Bergman 'Fűreszpor és ragyogás' című filmjét. Richard Linklater Kelet-Texasban, szegénységben eltöltött gyermekkoráról mesél, John Sayles az amerikai kasszasikerek hamissága ellen emeli fel hangját es Liliana Cavani elismeri, hogy valamennyire bántónak érezte a merész, holokauszt ideje alatt játszódó filmjének, 'Az éjszakai portásnak' sikerét. És itt van Agnes Varda is, az újhullám szülőanyja, akinek a túláradó alkotói energiája rendkívül frissnek hatott az 50-es évek közepén, amikor elkezdett filmeket rendezni. David Lynch elmagyarázza, hogy miért nem szereti megválaszolni a kérdéseket filmjei elkészítése után: „Maga a film a válasz. A film a lényeg, tehát megnézed a filmet és ott van a lényeg. A film egy teljes egész, minden válasz ott van, ennyi az egész!” Valóban Lynch volt az utolsó, aki beleegyezett az interjúba, de végül őt is megnyerte Angela Ismailos kitartása, ahogy a többi filmrendezőt is meggyőzte, hogy vegyenek részt a dokumentumfilmben. Angela mindig azt emelte ki, hogy „ő nem egy újságíró, hanem egy filmkészítő, akinek nincsenek konkrét, előre megírt kérdései.”

Viasat History

Amikor a múlt jelen volt…

Többet akartunk megtudni a múltról, hogy jobban megértsük a jelent és a jövőt. Azt akartuk, hogy a történelem ne csak egy unalmas, kevés ember számára elérhető terület legyen. Szerettük volna, ha többet tudhatna meg érdekes és egyedi módon az elfeledett múltról. Rekonstruáltuk a kulcsfontosságú eseményeket, melyek megváltoztatták a történelmet és a mai napig hatással vannak a jelenre. Legendás történelmi személyeket keltettünk életre, hogy végig élhessük velük életük minden pillanatát.

Azt akartuk, hogy a történelem többről szóljon, mint néhány már megszokott témáról, ezért rengeteg műsorunk szól a mai világról, többek között zenetörténetről, a pop kultúráról, vagy a sporttörténetről. Olyan exkluzív tartalommal teli, magyar szinkronhanggal ellátott csatornát akartunk elhozni otthonába, amely megszakításoktól és reklámoktól mentes.

2004-ben megalkottuk ezt a csatornát, a Viasat History-t. Egy érdekes, egyedi és legújabb műsorokat tartalmazó dokumentumcsatornát, amely kábel és DTH előfizetők millióit szórakoztatja Európa több mint húsz országában.

Viasat History – Életre kelti a történelmet!

További információ a www.viasathistory.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.