2010.11.03. 15:59 Módosítva: 2010.11.04. 16:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Legyen tanúja a föld legcsodálatosabb állatvándorlásainak a National Geographic Channel 4+3 részes, HD minőségű sorozatában.

BOLYGÓNK VÁNDORAI

Romantikus víziónk a nagy állati vándorlásokról alapvetően téves. Ezek ugyanis korántsem kényelmes csatangolások, lubickolások és sétarepülések – hanem kimerítő maratonok, melyeket szenvedés, éhezés és kétségbeesés kísér. Az útra keléssel így minden egyes vándor kockázatos, bizonytalan kimenetelű és rengeteg energiát felemésztő kalandra vállalkozik – ám ezek a merész állatok tudják, hogy saját túlélésük és fajuk fennmaradása szempontjából a nekiindulásnál csupán egy rosszabb választásuk van: az, hogy maradnak.

“Három évvel ezelőtt a Bolygónk vándorai csapata ambíciózus célt tűzött ki maga elé: szerettük volna alapvetően megváltoztatni a nézők a migráló állatokhoz fűződő viszonyát. Arról álmodtunk, hogy az emberek, ha az égen, a földön vagy a vízben megpillantanak egy vándorló csapatot, a sorozatunk megtekintése után már ne azt mondják, hogy ‘Ejha, de szépek!'...; hanem inkább azt, hogy ‘Hajrá fiúk, drukkolok nektek!'”

David Hamlin, a sorozat producere

Világpremier: 2010. November 7-én

Egy mindenkiért – mindenki a túlélésért. A National Geographic Channel Bolygónk vándorai című műsora vadonatúj jelentéstartalommal ruházza fel a “mozgás” szót. A 2010 novemberében világszerte egy időben bemutatandó hétrészes sorozat a földkerekség leglátványosabb tömeges állatmigrációit varázsolja elénk lélegzetelállító élességű, HD minőségű felvételek segítségével. A szárazföldön, levegőben, fák tetején, víz alatt, sziklás magaspartokon és fagyos jégtáblákon felvett epizódok sose látott intim pillanatokat és vadonatúj tudományos eredményeket tárnak elénk, az elménk és a szemünk mellett az érzelmeinkre is ellenállhatatlan hatást gyakorolva. A Bolygónk vándorai történetei egyszerre gyönyörűek és drámaiak, egyszerre szólnak a túlélésükért vándorló fajok életerejéről és végletes sérülékenységéről – egyszóval éppoly sokszínűek és szívbemarkolóak, mint az általuk megénekelt természet és élővilág.

A Bolygónk vándorai készítése során a stábok két és fél évet töltöttek a terepen, húsz ország legvadabb és legérintetlenebb vidékein összesen 670 ezer kilométert utazva. A sorozat hét egyórás epizódját 2010 novemberében 166 ország 330 millió háztartásban 34 nyelven láthatják majd a nézők. A négy klasszikus epizódot a képanyag bősége és a téma érdekessége miatt  három rendhagyó különkiadással toldották meg a készítők – ezeknek köszönhetően megismerkedhetünk a nagy állatmigrációk kutatásának legújabb módszereivel és eszközeivel; megtudhatjuk, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a stábok tagjainak a bravúros felvételek elkésítése során; és megtekinthetjük a leglátványosabb képsorokat narráció nélkül, kizárólag a látványra és az azt kihangsúlyozó aláfestő zenére koncentrálva.

A sorozat globális premierjéhez, a National Geographic Society 122 éves története során példa nélküli módon, számtalan felvezető és kísérő esemény, akció és kiadvány társul (magazin-cikkek, térképek, könyvek, DVD-k, mobil és iPhone alkalmazások, játékok, előadások, vetítések, kiállítások, kirándulások).

A Bolygónk vándorai bravúros felvételei nem csupán látványra gyönyörűek, de tudományos szempontból is értékkel bírnak, lévén sok esetben eddig nem dokumentált állati viselkedésmódokat örökítenek meg – egyebek mellett a zebrák (Botswana), az elefántok (Mali), a Karácsony-szigeti rövidfarkúrákok (Karácsony-sziget), a galléros repülőrókák (Ausztrália) és a nagy fehércápák (Csendes-óceán) esetében. Így az epizódokban tanúi lehetünk, amint egy elefántcsorda áthalad az “Elefántok kapuja” nevű hágón Maliban; amint egy rádiós jeladóval felszerelt pompás királylepke légi útra indul Észak-Amerikában; amint egy nagy fehércápa felfal egy fókát a Mexikóhoz tartozó Guadalupe-szigetnél; és amint egy zebra mén megpróbál a csordában tartani egy árván maradt csikót Botswanában. Ezeken kívül megismerhetjük még a szudáni fehérfülű mocsáriantilopok történetét, melyekről korábban azt hitték a tudósok, hogy az országot húsz éven át sújtó véres polgárháború áldozataivá váltak, és most először szívszorító képes tudósítást láthatunk a klímaváltozás a sarkvidéki rozmárok életére gyakorolt hatásáról is.

A forgatás nem csupán az időjárás, a nehéz terepviszonyok vagy az állatok megközelíthetetlensége miatt ütközött nehézségekbe, de olykor technikai szempontból is nagy kihívást jelentett – hisz az ember nem mindennap filmez óceánban élő mikroszkopikus planktont, áttetsző medúzát, vagy éppen rádiósjeladó-szerelést királylepkékre és elefántfókákra... Mindezek ellenére az alkotók hitvallása szerint ezeknek a felvételeknek az elkészítése minden erőfeszítést megért – lévén láttukra az afrikai szavannákon vagy a Csendes-óceán mélyén sose járt városi ember is azonnal megérti, hogy bolygónk vándorai minden nagyszerűségük ellenére is milyen törékeny élőlények, és hogy milyen érzés úgy gyalogolni, úszni, repülni egy távoli cél felé, hogy az életünk múlik a kitartásunkon és szívósságunkon...

“Kétségkívül a Bolygónk vándorai elkészítése a National Geographic Channel eddigi legambíciózusabb vállalkozása” – mondta Steve Burns, a csatorna tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese. “Összegyűjtöttük a legjobb természetfilmeseket, és a kezükbe adtuk a legmodernebb technikát, hogy leforgassák a lehető legjobb filmet ezekről a drámai élethalálharcokról. Kiváló a kapcsolatunk a National Geographic Society-vel is, mely minden segítséget megad e látványos sorozat elkészítéséhez és koordinált, hatékony terjesztéséhez a legkülönfélébb médiumokon keresztül.”

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK: natgeotv.com/hu/great-migrations

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.