All in a neten– illegálisan bedobhatod

2010.11.08. 12:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Fogadhatunk mobilon szögletekre, az első gólra, vagy döntő tizenegyesekre, és játszhatunk a világ legnagyobb pókertermében. Gazdag kínálat, élő fogadások és élő események – csábítanak az online fogadóirodák. Külföldi játékszervezőkre, virtuális pókerasztalokra több tízezren bízzák szerencséjüket, pedig ezek illegálisan működnek.

Minek menne az ember kaszinóba, ha otthon a világ legnagyobb pókertermében is játszhat? Interneten keresztül mára egyre népszerűbb játszani, és szerencsét próbálni. Számtalan olyan honlap található, melyen bárki - akár magyar nyelven is – fogadást köthet, pókerezhet, vagy egyéb szerencsejátékot próbálhat ki.
Az internetes fogadóirodák néhány éve hazánkban is megjelentek. Nincs törvény, mely tiltaná, hogy külföldi székhelyű fogadócégek magyar nyelvű online portálján fogadhassunk, legfeljebb a nyereség után adóznunk kell.

Fogadjunk, hogy nem tudja, kinél fogad
Azonban ezeket a sokszor magyar kezelőfelületű honlapokat nálunk illegálisan működtetik, többségében külföldi székhelyű, azonosíthatatlan hátterű cégek, vagyis bűncselekményt követnek el. Igazi lutrinak pedig az számít, ha valaki az ilyen engedély nélküli játékszervező ajánlatát elfogadja, vagyis kockáztat. Ha a játékos ugyanis nem kapja kézhez nyereményét, legjobb esetben is csak bosszankodhat. A magyar hatóságok ugyanis ilyenkor tehetetlenek, nincs joguk a külföldi fogadóiroda ellen fellépni. Sokszor elérhetőség hiányában még a kapcsolatot is lehetetlen a szervezővel felvenni, az sem tudható, pontosan kinél történt a fogadás. Gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált az internetes fogadás piaca. Másrészt pedig senki sem garantálja, hogy az interneten felbukkanó, ismeretlen, szerencsejátékkal foglalkozó weboldal biztonságosan és megbízhatóan kezeli a felhasználók adatait, be-és kifizetéseit.

Tiltott online pókertermek
Ahogy a sportfogadás alapja a sport szeretete, ismerete és tapasztalata, úgy a póker játékban is szerepe van – a szerencse mellett – a megszerzett tudásnak. A pókert sokan stratégiai versenyjátéknak nevezik, hazánkban azonban szerencsejátéknak minősül.

Az elérhető online szerencsejátékok többsége a magyar jogszabályok szerint bukmékeri rendszerű fogadásként, kártyajátékként vagy kaszinójátékként sorsolható be. Előbbinél a játékos nyereményét  a feltett tét és a nyereményszorzó határozza meg a fogadási esemény eltalálása esetén. Ilyen típusú játékot csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet saját honlapján. Utóbbiak közül a póker szervezése jelenleg csak élő formában, játékkaszinóban vagy külön kártyateremben engedélyezhető, mindenféle internetes és mobiltelefonos változata, akár virtuális kaszinókban akár virtuális pókertermekben kínálva, hazánkban kifejezetten tiltott. A könnyen hozzáférhető játéklehetőségek szaporodása még azzal a veszéllyel is járhat, hogy a játékos egyre nehezebben tud elszakadni a villogó monitoroktól.

Felelős és biztonságos játék
Egy felelős, online fogadással is foglalkozó cégtől elvárható, hogy felhívja a figyelmet a túlzásba vitt szerencsejáték veszélyeire. A Szerencsejáték Zrt. ezért Maradjon játék! című kampányában bemutatja a játékszenvedély romboló hatását, és felelős hozzáállásra,  mértékletes játékra buzdít. Emellett a jogszabályokban leírtak és a valós helyzet ellentmondásaira is igyekszik rávilágítani. Nem kíván mindenáron az internetes fogadóirodákkal versenyezni, célja az, hogy

átlátható, legális és biztonságos játékokat szervezzen. Aki az internetes Tippmixre, vagy Tippmaxra kattint, láthatja, milyen eszközöket ad a felelősen viselkedő játékszervező. A Szerencsejáték Zrt. magyar, állami tulajdonú vállalatként garantálja a fogadók biztonságát, és a nyeremények teljes kifizetését.

Tény, hogy...

- alig 10 év alatt világszerte a 30 internetes szerencsejátékot kínáló oldal száma 30 ezerre növekedett.

- egy kutatás szerint az interneten szerencsejátékot játszók 5%-a mondható függőnek, míg azoknál, akik off-line játszanak, ez az arány 1 % alatt marad. Az online játékok elterjedésével számítani lehet arra, hogy megnő a szerencsejáték szenvedélybetegek száma.

-hazánkban 100 000 18 évesnél idősebb ember szerencsejáték-függő, további fél millió pedig mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékos.

-az interneten játszható játékokat könnyebb elérni, mint azokat, amelyek csak üzletben kaphatók, ezért magasabb a játékfüggés rizikófaktora is.

- online játékoknál gyakori a kártyás fizetési mód. Hitelkártyával történő fizetés esetén a pénz pszichológiai értéke csökken, mivel fizikailag nem jelenik meg.

- a legális szerencsejátékokból származó jövedelem személyi jövedelem-adómentes. Az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyeremény után már adózni kell!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.