A klímatörvénnyel kimászhatunk a gazdasági válságból

2010.11.17. 16:13 Módosítva: 2010.11.17. 17:30
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ez az állítás csöppet sem felnagyított. Ha a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTvSz) éghajlatvédelmi törvénytervezetére gondolunk, három irányvonal vázolható fel: mindenki számára hozzáférhető zöld beruházások, fenntarthatóság felé elmozduló gazdaság és társadalmi igazságosság. Ebből világosan kitűnik, hogy az első kettő, a gazdasági szféra újragondolásán keresztül hatalmas új piacot teremt, s magával vonzza a társadalmi igazságosságot.

Az utóbbi másfél évben jól érezhetővé vált a gazdasági válság. Sorra szűntek meg a munkahelyek, a fizetések jó esetben stagnálnak, rosszabb esetben lejjebb mentek. Mindenki a megoldáson töri a fejét.

Azok, akik környezetgazdaságtannal, éghajlatvédelemmel foglalkoznak, már egy ideje hangoztatják, de a MTvSz végre törvénybe is foglalná a gyógyírt, azaz: a kilábalásban nagy szerep jut a zöld iparágnak!

A beruházóknak új piacokat és jövedelmező üzleti lehetőséget biztosít, a lakosságnak pedig magasabb életszínvonalat, kellemesebb lakókörnyezetet.

Hogyan is valósul ez utóbbi meg?

Merthogy a beruházás oldal egyértelmű. Ahhoz, hogy a klímatörvény-javaslat céljának megfelelően a jelenlegi szinthez képest 6%-kal csökkenjen az ország üvegházhatású gázkibocsátása, alapfeltétel, hogy mérsékeljük a fosszilis energiafelhasználásunkat és növeljük a helyben hozzáférhető megújulók arányát. Az ezek előállításához szükséges napelemek, napkollektorok, szélerőmű alkatrészek különféle hőszivattyúk stb. gyártására új üzemek szakosodnának, a kvótarendszerrel és a kapcsolódó pénzalappal (visszatérülő alap) pedig a már meglévő cégek fedezhetnék energiahatékony működésüket, illetve zöld fejlesztéseiket.  A klímatörvény harmadik eszköze, a zöldpiac pedig biztos piacot, keresletet jelentene e cégeknek.

Ez a vállalatoknak bevétel, a munkaerő igényen keresztül pedig foglalkoztatás növekedés a lakosság körében.

Az energiafüggőség csökkenése stabilabb, kiszámítható költségeket jelent. A legizgalmasabb vonal lakossági oldalról pedig az az elképzelés, mellyel a szociális igazságosságot kívánja megteremteni a visszatérülő alappal és a kvótarendszerrel, teljesen logikus módon. Tehát „akik hajlandók és képesek megtakarításokra, azok az aktuális fogyasztásuk feletti fogyasztási jogot (kvótát) eladhatnák azoknak, akik képtelenek a takarékoskodásra, vagy éppen növelni kívánják fogyasztásukat.”(Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi törvény koncepciója)

Ez pedig - hogy egy kis visszautalás történjen a gazdasági vonalra - azért is kedvező, mert az energiatakarékos, környezetbarát energiát előállító rendszerek elterjedése magával vonzza áruk csökkenését is, így még inkább elérhetővé válnak. Akár a kvótakereskedelemi oldalt, új üzemeket, az egészségesebb környezet tényét vagy a kisebb rezsijű épületeket vizsgáljuk, mindenhogy anyagi bevételt nyugtázhatunk. Az átalakuló termelői és fogyasztói szerkezet pedig végre egy kis rációt és nyugodtabb lelkiismeretet biztosítana azon egyre népesedő szegényebb rétegeknek, akik változtatnának már, csak eddig nem volt lehetőségük.

Klímatörvény a fenntartható társadalomért – Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartható társadalom.

Nézzen Ön is utána, hogyan segíthet Önnek: www.klimatorveny.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.