Ne legyen bunda, maradjon játék!

2010.11.17. 14:00 Módosítva: 2010.11.17. 14:20
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Csábító játékok, emelkedő szorzók és összegek. Egyre növekvő kockázat, és egyre több panaszos. Hazánkban az online szerencsejátékok – egyetlen kivétellel – törvénytelenek, a pórul járt játékosokat pedig senki nem védi. Zavaros jogi helyzet, illegálisan működő külföldi szerverek, adókerülés és bundabotrányok. Jelenleg ez az online sportfogadási körkép.

Amerikában a kemény drogokhoz hasonlították az internetes szerencsejátékokat, ezért meg is szüntették. Olaszországban az IP címeket tiltották le, így az olasz fogadók nem tudnak külföldön bejegyzett internetes fogadóirodáknál játszani. Hazánkban azonban mind elérhető, még ha illegális fogadásról is van szó.

Az online sportfogadás ugyanis igazi aranybánya. Már ami a külföldről szervezett, de hazánkban működtetett játékokat illeti. Ezek a jogszabályi tiltások ellenére a mai napig is zavartalanul működnek. Nem kevés profitot termelnek, adót nálunk nem fizetnek, jogaik nincsenek, de kötelesség sem terheli őket. Azt mondják, ők külföldiként nem nekünk szolgáltatnak, egyszerűen csak elérhető a portáljuk, ez az Internet lényege, és ezt senki nem kérheti rajtuk számon. És tényleg.

Otthon szabad, kávézóban büntethetik

Az évek óta lehetetlen helyzetet a szellős joghézagok és a könnyen járható kiskapuk teremtették meg. Bárki legálisan fogadhat a külföldi székhelyű fogadócégek magyar nyelvű online portáljain, egyetlen feltétellel, hogy a nyereség után adózniuk kell. Bűncselekményt is csak akkor követne el az illető, ha nyilvános helyen vagy közterületen fogadna egy külföldi irodánál. Ha ugyanis valaki internetes kávézóban vagy könyvtárban fogad, az felelősségre vonható, míg aki az otthoni számítógépe mögül teszi ugyanezt, az csak azért izgulhat, hogy ki is fizessék nyereményét. Mert az aggodalom valós. Az utóbbi időben ugyanis egyre több ki nem fizetett panaszosról lehet hallani. A magyar hatóságoknak pedig a külföldön bejegyzett társaságokkal szemben nincs joguk fellépni. Minden játéko­s saját kontójára kockáztat a nem engedélyezett, külföldi szervező ajánlatának elfogadá­sával.

Tények pro és kontra:

- A Szerencsejáték Zrt., amely egyedüliként rendelkezik Magyarország területén engedéllyel az interneten keresztüli fogadásszervezésre, adófizetésre kötelezett szerv. A befizetéseiből lehet közfeladatokat teljesíteni. Az online fogadóirodák többsége nemcsak Magyarországon, de az egész világon kibújik az adófizetési kötelezettség alól.

-Az internetes fogadásoknál fokozott a játékszenvedély kialakulásának veszélye. Egy állami cégnek nem érdeke elősegíteni a szerencsejáték-függőség terjedését, mert a társadalom érdekeit tartja elsődlegesnek, még a profitszerzéssel szemben is.  . A külföldi irodák profitorientáltak, a reklámozás és a forgalmazás is lételemük. A játékfüggők kezeléséhez a külföldi irodák egyáltalán nem járulnak hozzá.

- Az online játékoknál gyakori a kártyás fizetési mód. A bankok tapasztalatai szerint az internetes szerencsejáték típusú tranzakciók esetében óriási a kártyacsalások száma. Ellenőrizhetetlen a pénzmozgás, súlyos milliók cserélnek adózatlanul gazdát.

- A bundameccsek száma az internetes fogadóirodák megjelenésével rohamosan

nőni kezdett, ami a futballmeccsek komolyságát is veszélyezteti. Az állami szerencsejáték vállalatoknál ezért nem lehet élő-fogadásokat kötni, szemben a külföldi magáncégekkel. Az élő-fogadásnál a mérkőzés közben is bárki, bármikor fogadhat például arra, hogy lesz-e a hátralévő időben gól, szöglet vagy bedobás. Ezért a játékost, a bírót, esetleg az edzőt is lefizethetik.

- A Szerencsejáték Zrt a játékbevételeiből támogatja a sportot, a kultúrát és az egészségügyet. Az internetes irodák szerint, mindig csak annak az országnak a törvényeit kell betartani, ahol a szerver működik. Mivel külföldi székhellyel rendelkeznek, Magyarországon csupán portált tartanak fenn, ezért nem kötelezhetőek semmire, és nem várható el tőlük a közcélok támogatása.

- Mindenki a saját kockázatára fogad. Ha valakit ma Magyarországon a hazai online szerencsejáték fogadása során jogsérelem ér, anyanyelvén intézheti ügyeit, a jog védelmezi őt. Egy online külföldi irodában tett fogadásnál, ha a játékos nem kapja meg a nyereményét, akkor a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a játékszervező ellen. A fogadó a magyar bíróságon sem tudja megvédeni az igazát, mert az illegális szerencsejátékban való részvétel miatt nem lehet pereskedni.

- A nagyobb internetes külföldi fogadóirodák ingyenesen hívható ügyfélszolgálatot működtetnek. Itt azonban csak a játékkal kapcsolatban adnak felvilágosítást, minden más ügyben elektronikus levélben lehet a céggel felvenni a kapcsolatot.

­ - Ahazai játékokból származó nyeremények kifizetésének megbízhatóságát az állam garantálja. Arra nincs garancia, hogy az interneten felbukkanó, ismeretlen, szerencsejátékkal foglalkozó weboldal biztonságosan és megbízhatóan kezeli a felhasználók adatait, be- és kifizetéseit.

- A Tippmixen illetve a Tippmaxon kifizetett nyeremények után a játékosoknak már

nem kell adót fizetniük. A külföldi fogadóirodáknál szerzett nyereményeket külön be kell vallani, és utánuk  személyi jövedelemadót kell fizetni.

Maradjon játék!

A Szerencsejáték Zrt.-nek az illegális internetes fogadóirodákkal való versengésnél fontosabb, hogy a játék örömforrás, valóban játék maradhasson, és ne a mindennapi életet meghatározó, romboló szenvedély. A Társaság új üzenete  különösen érthető most, amikor egyre több, egyre gyorsabban elérhető szerencsejáték lehetőség kínálja magát az interneten.

További információ: www.szerencsejatek.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.