Beigazolódott! Az élmény gyógyít.

2011.05.19. 12:41 Módosítva: 2011.05.20. 09:47
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A nyári szezonban sok tábor foglalkozik beteg, illetve hátrányos helyzetű gyerekekkel, hogy a nehéz körülmények közül kicsit kizökkentse a gyerekeket. Némelyik tábornak azonban a szünidő eltöltésén túlmutató céljai is vannak. Egy hatásvizsgálat most tudományosan is bebizonyította, hogy a daganatos és krónikusan beteg gyerekekkel foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány terápiás módszerei hosszú távon erősítik a gyerekek önbizalmát valamint az énképüket és így növelik gyógyulási esélyeiket.

A Bátor Tábor ingyenes turnusaiban a daganatos és más krónikusan beteg gyerekek olyan programokon vehetnek részt, amelyek kipróbálására betegségükből kifolyólag máshol nincs lehetőségük. A tábori programok hátterében komplex pszichológiai módszer áll, amely segítségével a beteg gyermekek lelki állapotán javítanak. A táborlakók minden programban kihívásokkal találkoznak, ezek teljesítésével saját vélt korlátaikat tágíthatják, sikerélményeket élnek át folyamatosan. „Az önkénteseink az igazi terapeuták. Az alapítvány által szervezett képzéseken elsajátítják az élményterápia módszertanát, így képesek megfelelően segíteni a gyerekeket abban, hogy felismerjék saját teljesítményüket, sikereiket. – mondta dr. Békési Andrea az alapítvány orvos igazgatója. – Legfrissebb kutatásunk tudományosan is igazolta, hogy a módszer mérhető pozitív hatással van a gyerekek önbizalmára és javítja az énképüket. A tábor hatására az egészségi állapottal összefüggő életminőség jelentősen javul. A gyerekek szociális kapcsolatai is erősödnek a családban és a kortársak között is. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 7-13 éves korosztályba tartozó gyerekeknél csökken az autonómia, más néven a függetlenség, önállóság érzése, amit az ő esetükben rendkívül jó hatásnak értékelünk, hiszen a súlyos betegséggel való megküzdés sokszor igen korán túl nagy érettséget követel tőlük és a tábor élménye az elveszett gyerekkorukat adja vissza – ismertette a kutatás eredményeit Békési doktornő.

A gyerekek maguk is megfogalmazzák a tábor rendkívüli hatását, A Bátor Tábor egy olyan gép, amibe bedobják a gyereket betegen, fáradtan, és egy sokkal vidámabb, egészségesebb, élményekkel telibb gyerek jön ki. – mondja Peti, 15 éves daganatos betegséggel kezelt táborozó. A lelki hatások mellett a szervezők természetesen a testi biztonságra is odafigyelnek. A Bátor Tábor minden hazai onkológiai és számos más gyerekgyógyászati központtal kapcsolatban áll.

2011 különleges év a Bátor Tábor számára, mivel idén 10 éves a kezdeményezés. A történet 2001-ben, 70 daganatos beteg gyermek táborozásával kezdődött, lelkes szakemberek összefogásának köszönhetően. Az első két turnus sikere motiválta az alapítókat arra, hogy a programot egyre több gyermek bevonásával tovább fejlesszék. Mára évente 11 turnusban 620 táborozó részesül a gyógyító élményekben, 450-en önkéntes segítségével.

Az alapítvány hatvani táborhelyén minden a beteg gyerekek speciális igényeit szolgálja. Található itt korszerű orvosi épület, 70 gyerek elszállásolására alkalmas apartmanok, műfüves focipálya, íjászpálya, lovarda, csónakázó tó, médialabor és Magyarország egyetlen, kerekesszékkel is használható magas-kötélpályája.

„Örömmel gondolunk a Bátor Tábor mögött álló 10 év minden percére. Eddigi eredményeinkre építve célul tűztük ki, hogy táborozóink létszámát megduplázzuk. Az előttünk álló tíz évben összesen legalább további 6000 gyereket szeretnénk fogadni. Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a célunkhoz, kisebb-nagyobb támogatással, SZJA 1%-uk felajánlással, önkéntes munkával vagy a Facebook csoportunkhoz való csatlakozással. ” – nyilatkozta Molnár Attila, a Bátor Tábor ügyvezetője.

Az adófizetők május 20-ig nyilatkozhatnak személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról. Jelenleg kevesebb mint 50%-uk ajánlja fel ezt az összeget valamilyen jótékony célra és így több milliárd forintnyi támogatástól esnek el a civil szervezetek.

Önkénteseken és egyszázalékos felajánlásokon túl most sportolni vágyó embereket is toboroz a Bátor Tábor Alapítvány. A vállalkozó kedvű jelentkezők egy Magyarországon eddig ismeretlen jótékonysági akcióban, az Élménykülönítményben vehetnek részt. Az Élménykülönítmény tagjai futóversenyek teljesítésével gyűjtenek adományokat, amivel daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás táboroztatását teszik lehetővé a Bátor Táborban.

A jótékony futók tavaly szeptember óta több százezer forintnyi adományt gyűjtöttek a beteg gyerekek javára. Az eszközük egyszerű: személyes erőfeszítésükkel, emberpróbáló sportteljesítménnyel, a maratoni táv teljesítésével inspirálták és kérték adományozásra ismerőseiket, barátaikat.

A Bátor Táborosok most az októberi Budapest Martonra keresnek olyan jelentkezőket, akik teljesítik a távot egyénileg vagy 3-5 fős váltókban és adománygyűjtésre is vállalkoznak a beteg gyerekekért. Jelentkezni a kezdeményezés facebook oldalán lehet: www.facebook.com/elmenykulonitmeny

Bátor Tábor Alapítvány Adószám:

18107913-1-41

www.batortabor.hu

www.facebook.com/batortabor

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.