Múzeumok Éjszakája – Ne hagyd ki !

2011.06.21. 11:19 Módosítva: 2011.06.21. 12:30
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Magadra vessél, ha kihagyod a pénteki Múzeumok Éjszakáját Budapesten. Ennyi pénzért sehol nem kapsz ekkora bulit: tavaly szinte minden múzeum csordulásig telt és a jelek szerint idén is ez várható.

Programok százai a főváros gyakorlatilag minden múzeumában, kulturális intézményében, de a Magyar Rádióban, a királyi tévében és még annyi helyszínen, hogy felsorolni sem tudjuk. És mindezt egy olyan, 1400 forintos jeggyel lehet végigbámulni és végigszórakozni, hogy a jegyként működő karszalag egyben a BKV múzeumi különjáratainak használatára is feljogosít.

Szinte találomra emelünk ki egyet a száztíz (!) budapesti helyszín közül: a Vörösmarty tértől a Hősök teréig a kis földalatti minden megállójában buli lesz. Videóinstallációk, Merlin-kiállítás, hólyagcirkusz, versmondás, mozgószövet, zajkabát, webthriller – és még mindig nem vagyunk a Hősök terén sem!

A Múzeumok Éjszakáját sajnos nem mi, magyarok találtuk ki: 1997-ben a néhány évvel korábban újraegyesített Berlinben rendezték meg először a „Múzeumok hosszú éjszakáját”, amely mondhatni futótűzként terjedt el Európában.

Mi hat évvel később, 2003-ban rendeztük az első, és nem csak a fővárosra szorítkozó, hanem országos Múzeumok Éjszakáját. Hátrányunkat azonban hamar ledolgoztuk, hiszen tavaly a magyar főváros kulturális intézményeinek gazdag programjára ezen az egy éjszakán a lakosság számához képest többen voltak kíváncsiak, mint a német fővárosban.

Szent Iván Éjszakája – még ha nem is mindig és mindenhol nevezték, nevezik is így - évezredek óta a sötétség fölötti átmeneti győzelem ünnepe. A világosság ugyanis az emberiség reménye szerint távol tartja a démonokat és ártó szellemeket, márpedig ezen a napon uralkodik legtovább a fény – a sötétségnek december végén hét órával több ideje van, mint június végén. Ez az amúgy is rövid éjszaka idén biztos, hogy ekkora választék mellett még a szokásosnál is rövidebbnek fog tűnni.

A részletes programot keresd  a www.muzeumokejszakaja.hu oldalon.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.