Tisztelet, óvás, megbecsülés, segítség Gentleman Illem Kódex

2011.07.12. 15:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Minden cselekedetünk és minden, az élet által produkált viselkedés helyes mozgatója a tisztelet, az óvás, a megbecsülés és a segítségadás. Egy modern gentlemannek tökéletesen otthon kell lennie a társas érintkezések minden formájának szabályrendszerében, és nem árt ismernie azok gyökereit, kialakulásuk történetét, miértjét sem. A Gentleman magazin éppen ezért indította útjára a Gentleman Codex sorozatot, melynek első része az Illem.

ILLEM Az emberi élet megjelenése óta az egymással kapcsolatban lévő emberek minden adott történelmi korban kialakították az adott rendszernek leginkább megfelelő, az igényekhez leginkább illeszkedő viselkedési rendszert, az adott kor szokásai, vallása és történelmi helyzete által kialakított illemet, azokat a kommunikációs módozatokat, amelyekkel az egymás közötti kapcsolattartást lefolytatták. Kialakult a mit illik és miért, a hogyan és mikor számos szabályrendszere.

GENTLEMAN CODEX Meggyőződésem azonban, hogy ebben a rohanó és az egymásra egyre kevésbé figyelő világunkban is vannak olyan nélkülözhetetlen illembeli szabályok, amelyeket az embereknek ismerniük és a lehet betartani érdemes. Biztos vagyok abban, hogy az illedelmes viselkedés ismét illő lesz, talán egyenesen divatos is, hiszem, hogy az emberek többségének elege van a körülöttünk burjánzó udvariatlanságból, nemtörődömségből és eltúlzott lazaságból. Nem a régmúlt idők etikettjét vagy a hivatalos érintkezésekben a mai napig használt protokollt kell a mindennapokban ismernünk, hanem az egymás közötti kultúrált élet, az illem, és a jó modor szabályait. A Gentleman Codex témája a minket ma körülvevő világ, a maga problémáival, viselkedési kérdéseivel. Kezdve az otthoni családi élettől az utazáson át a terített asztalig vagy akár a helyesen megszerkesztett névjegykártyáig. A jó stílus, a helyes manír ma a XXI.században is lényeges eleme a kommunikációnknak, általa szebbé tehetjük napjainkat és a környezetünk hangulatát. Nem utolsó sorban pedig örömet okozhatunk vele önmagunknak is.

ELVÁRÁSOK ÉS SZABÁLYOK Az emberek közötti a hétköznapi életben kialakult részben íratlan részben írott érintkezési szabályokat összefoglaló néven viselkedési szabályoknak viselkedési érintkezési normáknak, szokásoknak nevezhetjük. Ezek a viselkedési szabályok egyrészt történelmi eredetűek, a nemiség által meghatározottak, másrészt pedig a modern kor, a körülöttünk lévő és felmerülő új kérdések illetve az ezekre adott válaszok összessége. A világon élő több milliárd ember hétköznapjait a közvetlen környezetüknek elvárásai, a helyi szabályok és elvárások mozgatják. A kultúrkör, amiben az adott ember a mindennapjait éli eleve meghatározzák a „mozgásterét”. A családi állapot, az anyagi helyzet, a társadalmi státus, a baráti kör szokásai, az életkor, az iskolázottság mind olyan tényezők, amelyek a világról alkotott képünket, a világban betöltött helyünket meghatározzák.

A KÖRNYEZET Természetesen közvetlen környezetünk szokásai hatnak a legjobban ránk. A családból hozzunk alapvető szokásainkat, majd felnőtté válva kialakul a saját világképünk, és ahogy az évek folynak, egyre bölcsebbek és tapasztaltabbak leszünk. Mivel társadalomban más emberi egyedek között élünk fontos, hogy a velük való érintkezésünk optimális és józan legyen. El kell fogadnunk egyes szabályokat és be kell tartanunk elvárásokat, mert csak akkor nevezhetjük magunkat kultúr lénynek, ha a környezetünk is annak tart minket.

TISZTELET, AZ ÓVÁS, A MEGBECSÜLÉS ÉS A SEGÍTSÉGADÁS Korunk új gentlemanjeinek a régieket idézve és az ő nyomukba lépve példát kell mutatniuk, előzékenységből, udvariasságból és jó modorból, el kell fogadniuk a nők, a gyermekek, az idős emberek és a fogyatékosok feltétlen tiszteletét. Minden cselekedetünk és minden az élet által produkált a viselkedés a helyes mozgatója a tisztelet, az óvás, a megbecsülés és a segítségadás.

A NŐ ELSŐBBSÉGE A nővel szemben az udvarias előzékeny viselkedés az az alap ahonnan kiindulhatunk. A jó modorú ember a nőt tisztelettel és udvariassággal veszi körül, igyekszik őt a fizikai terhektől mentesíteni, a mindennapjait kényelmessé, kellemessé tenni. Ez a felfogás természetesen már a történelem kezdete óta is csak a módosabb jobb életkörülmények között élő rétegek között volt szokás. Mondhatni azt is, csak a jó módúak engedhették meg maguknak azt, hogy ezekkel a kifinomult szabályokkal törődjenek. A többség a mindennapok megélhetésével foglalkozott, a földműves zsellér és jobbágy családokban később pedig az ipari munkás családoknál nem igen maradt idő és energia az efféle udvariaskodásokra.

NEM CSAK FORMÁLIS UDVARIASSÁG A nők eme kiemelt helyzete persze évszázadokon keresztül álságos volt, mert miközben az előkelő hölgyeket előre engedték az utcán és felsegítették őket a kocsira, semmilyen beleszólást nem kaptak az élet formálásába. Nem vehettek részt a „komoly beszélgetéseken”, nem választhattak és őket sem lehetett komoly posztra megválasztani. Ezen kettős mérce alól csak az uralkodónők voltak kivételek. Az emancipációs mozgalmak és a gondolkodás megváltozásának eredményeként ma már nem beszélhetünk ilyen kettős világról, a nők ma egyenrangúak, de a velük szemben továbbra is elvárt az udvariasság. Sokan megkérdőjelezik ezen viselkedési elemek korszerűségét és mindezt az új világgal, az egyformasággal magyarázzák, de a klasszikus jól nevelt gentleman a nőkkel szemben ma is úgy viselkedik mint tették azt letűnt idők urai száz évekkel korábban.

A Gentleman Codex a Gentleman magazin melléklete, amelyet a magazin olvasói ingyenesen kapnak meg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.