Siklós - Mohács élményút

2011.09.28. 16:19 Módosítva: 2011.09.29. 11:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Színvonalas családi élmény, változatos programlehetőségek!

Siklós-Mohács térsége egyaránt kínál csemegéket a történelmi emlékek iránt érdeklődőknek, azoknak, akik az évszázados hagyományok nyomát kutatják, a méltán egyre népszerűbb borturizmus kedvelőinek, és az aktív kikapcsolódás, vagy a természeti értékek rajongóinak.

Több mint egymilliárd forint értékű támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gesztorálasával benyújtott pályázat, mely összeget a Mohácsi Történelmi Emlékhely és a Siklósi Vár megújítására, valamint mohácsi vízi- és borturisztikai fejlesztésekre fordítottak. Az Élményút mint komplex turisztikai célpont számos érdekes építészeti munkával és kifejező szimbólumokkal tarkított alkotásokkal tiszteleg a múlt történelmi eseményei előtt.

Az új M6-os autópályáról is könnyen megközelíthető Dél – Baranya megye legújabb turisztikai úticélja számos látnivalóval kedveskedik az ide látogatóknak.

Mohácsi Történelmi Emlékhely

A csata tragikus eseményeinek állít emléket a Sátorhely település közvetlen közelében található sírkert, amely mintegy 1700 katona végső nyughelye. A sírjelek történelmünk egy szomorú eseményét elevenítik fel, a sírkertet és a tömegsírokat számos művész alkotása díszíti. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott sírjeleit láthatjuk. Az emlékhely kialakítása rengeteg szimbólumot hordoz: láthatjuk a Regős szélhárfáját, az angyalszárnyú Mária királynét, csatabárdokat, buzogányokat, kiegyenesített kaszákat, a csatában elpusztult lovakat megidéző lófigurákat. Ezek mellett új fogadóépület nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a legmodernebb ismeretközvetítő eszközök felhasználásával, a legkorszerűbb, egyben környezetbarát építési és üzemeltetési megoldásokkal.

Megújult Mohácsi Duna part - Aktív pihenés az egész családnak

Mohács a dunai vízi turizmus tradicionális központja. A város célja, hogy változatos sportolási lehetőségek által mindenki számára élménnyé tegye a helyi vízi adottságok élvezetét.Ennek érdekében a Sokac-rév és környékét térkövezték, vadonatúj hajót formázó játszóparkkal kedveskedtek a legkisebbeknek. A révnél új vízi turisztikai központot építettek, mely létesítmény egyik elemeként bicikli-, kajak és kenukölcsönző került átadásra.

A szomjas utazóknak - borkultúra, gasztronómia Mohácson

Mohács és térsége Dél-Baranya jelentős bortermő területe, mely méltón válik egyre híresebbé, főleg fehérborairól. A térség szubmediterrán éghajlatának és kedvező domborzati tulajdonságainak köszönhetően illatos, zamatban gazdag, fehérborok, rozé, és vörösborok születnek itt. A helyi borkultúrához illeszkedik a gasztronómiai kínálat is, mely sokszínűségét a térségben keveredő etnikumok (sokacok, szerbek, svábok)hagyományainak szinergiája adja.

A Siklósi Vár megújult pompájában!

A siklósi vár mára Siklós jelképévé vált. Művészeti kínálatát gazdagítják a történelmi, festészeti, képzőművészeti, megújult állandó és időszakos kiállítások. Számos szórakoztató programmal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, nyári színházi előadásokkal várja a látogatókat. A vár ódon és felújított részei egyedülálló élményt nyújtanak.

Megújul a várban található Dorottya-kert, a Barbakán és a feljáró, a falszoros és a gyilokjáró is. Káló Judit, elismert építész tervei alapján újonnan megépülő, korszerű építészeti megoldásokat felvonultató Látogatóközpont a térség turisztikai információs központja is lesz egyben.

A projekt az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.