Századok – lakók – történetek

2011.09.29. 13:27 Módosítva: 2011.09.29. 13:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Sorsfordító évtizedek a Gödöllői Kastély történetében

Néhány hónapja elnökségi helyszín, ma már kiállítás

Az elmúlt években hatalmas fejlesztések zajlottak a Gödöllői Királyi Kastélyban két ütemben. Ebből a héten zárul az első szakasz, melynek keretében Európai Uniós forrásból két épületszárny és a kastély parkjának belső része újult meg.

Az év első felében még az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségi rendezvényeinek kiemelt helyszíne volt a kastély, ahol a nyár eleje óta folyamatosak a kiállítás-megnyitók. Júniusban átadásra került a Horthy-bunker, ahol többek között egy korabeli rádióból Karády Katalin dalai szólnak és légiriadó hangja eleveníti meg a háború hangulatát.

Augusztustól látogatható a pályázati forrásból létrehozott, a mai kor technikai igényeivel felszerelt időszaki kiállítótermekben a „Kincses Templomok” című tárlat, ahol valódi kincseket, 18. századi egyházi kegytárgyakat, kincstárakban, templomokban, plébániákon, múzeumokban fellelhető műkincseket láthatnak a vendégek. A kiállítás a gödöllői Barokk Év keretében állít emléket a kastély építtetőjének, Grassalkovich I. Antalnak, aki az egyház kiemelkedő mecénása volt.

E hét elején pedig megnyílt a kastély új állandó kiállítása, ahol megelevenednek a királyi pár, Ferenc József és Erzsébet gyermekeinek, Rudolfnak, Gizellának és Mária Valériának Gödöllőn töltött napjai, felidézi az utolsó magyar király, IV. Károly, valamint a Horthy család itt-tartózkodását, de bemutatja a Tanácsköztársaság katonai főparancsnoki szobáját, és a kastély falai között társbérletben működött szociális otthon és szovjet katonai bázis időszakát is.

A tárlaton helyet kapott az 1980-as években kezdődött, ma is folyó helyreállítási-állagmegóvási folyamat és a magyar európai uniós elnökség gödöllői helyszínének, eseményeinek bemutatása is. „A látogatók – ahogyan már megszokhatták - interaktív elemekkel is találkozhatnak: a sarokszoba történetét "időgépként" szolgáló makett tárja a vendégek elé, a kiállítási vitrinek kihúzható fiókjaiban pedig különleges kincsek, fotók, sőt tapintható tárlat bújik meg” – mutatta be a Századok, lakók, történetek – Sorsfordító évtizedek a gödöllői kastély történetében elnevezésű kiállítást Gönczi Tibor, az intézmény igazgatója.


A Gizella-szárny emeleti folyosóját a Habsburg család tagjait - Mária Teréziától Ferenc Józsefig - ábrázoló képgaléria díszíti, melynek különlegessége, hogy a képeken nemcsak e korszak uralkodói, hanem a nagy tiszteletnek örvendő "nádori ág" tagjai és családtagjaik is láthatóak. A folyosói tárlat Magyarországon egyedülálló, alapját Stefánia özvegy trónörökösné, későbbi herceg Lónyay Elemérné hagyatéka adja, mely a Pannonhalmi Főapátság tulajdonában van, a képcsarnokot a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum és a Zirci Ciszterci Apátság gyűjteményéből kapott festmények egészítik ki.

Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése - I. ütem KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0002”
Közreműködő Szervezet: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. www.proregio.hu
Irányítóhatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.