Novembertől jegyezhető a CIB Aranytartalék Tőkevédett Alap

2011.11.10. 09:54 Módosítva: 2011.11.14. 10:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Válságos időszakokban, amikor sok minden bizonytalanná válik, felértékelődik az arany szerepe. Manapság szemtanúi lehetünk annak, hogy jól menő vállalkozások, sőt államok kerülnek csőd közelbe, az árfolyam-ingadozás beláthatatlan bizonytalanságot szül, így nem csoda, hogy akinek lehetősége van rá, az valami kézzel fogható, ősidők óta értékálló eszközbe szeretné fektetni a pénzét; például aranyba.


Most is ilyen időket élünk, és az arany iránti megnövekedett érdeklődés nemcsak a magánbefektetők körében érzékelhető, hanem a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy - több mint két évtized után - tavaly először a világ jegybankjainak összesített aranykereslete meghaladta az eladásaikat.  Kína aranykereslete például az ezredforduló óta éves átlagban 14 %-kal, Indiáé 13%-kal nőtt. Ugyanakkor a kereslet növekedésével nem tud lépést tartani a kínálat bővülése, és ez az arany árának emelkedéséhez vezethet.


Nem kétséges, hogy most érdemes megfontolni az aranyba történő befektetés lehetőségét, de vajon biztos-e, hogy a befektetési arany fizikai megvásárlása a legjobb megoldás?  A tárolásból, jutalékokból jelentkező plusz költségek és az arany árának esetleges változása miatt a befektetési szakértők a fizikailag birtokolt arany helyett inkább azokat a befektetési alapokat ajánlják, amelyek mögött nemesfém áll.

„Ezen befektetői igények kielégítésére indítottuk a novembertől jegyezhető CIB Aranytartalék Tőkevédett Származtatott Alapot. Az volt a szándékunk ezzel az új, aranyra és ezüstre alapozott befektetési termékkel, hogy minden olyan hátrányt kiküszöböljünk vele, amely az arany fizikai birtoklása esetén fennállhat – mondja Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója. – Fontos volt, hogy már viszonylag kisebb, 100 000 forintos összeggel is jegyezhető legyen, és hogy a CIB teljes fiókhálózatában elérhetővé tegyük. A befektetés mögött tőzsdei minőségű nemesfém áll, amelynek tisztaságához kétség sem férhet. Ugyanakkor nem szükséges plusz költséget fordítani a fizikai arany megvásárlásával járó szállításra és az őrzésre sem. De talán a tőkevédettség a legfontosabb; azaz két év múlva akkor is hozzájutnak a befektetők a tőkéjükhöz, ha időközben esetleg az arany ára lefelé indulna, és nem érné el a kiindulási értéket. A hektikus árfolyam ingadozás esetleges negatív hatását pedig az indulástól mért negyedéves hozamok átlagolása hivatott kiegyenlíteni, így a ténylegesen elérhető hozam nem egy időpillanatban fennálló értéktől, hanem 8 hozam átlagából tevődik össze.”


További előnye a CIB Aranytartalék Alapnak, hogy amennyiben a befektetők Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számlán (NYESZ) helyezik el, akkor – a törvényi feltételek teljesülésével – akár kamatadó-mentességet is élvezhetnek megtakarításuk után.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű. Az alaptájékoztatóját, kezelési szabályzatát, rövidített tájékoztatóját, portfólió jelentését, éves, féléves jelentéseit forgalmazási helyeinken és a www.cib.hu, illetve a www.cibalap.hu internetes oldalainkon tesszük elérhetővé Az alap rövidített tájékoztatója tartalmazza mindazon információkat, amelyeket a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. (tev. eng. sz.: PSZÁF III/100.036-4/2002.) a pénzügyi eszközökről, az ügyletről és a díjakról szóló tájékoztatás során köteles megadni. A hozamokra vonatkozó megállapítások a normál piaci viszonyok melletti teljesítményt jelzik, de nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre. Az alap hozamadatai magyar forintban kerülnek megállapításra, felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az egyes valuta- vagy devizanemek közötti átváltás befolyásolja az alap által elért eredményt.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a célja. Részletes információk a http://www.cib.hu/befektetesi_alapkezelo/cib_alapok/cib_aranytartalek_alap/index oldalon olvashatóak.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.