SZÉP Kártya – csak kérni kell!

2012.01.25. 09:22 Módosítva: 2012.01.25. 11:42
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Néhány nap alatt több mint ezer elfogadóhely csatlakozott a SZÉP Kártya rendszeréhez. A legkönnyebben és legolcsóbban használható cafeteria kártyával minden meleg étkezést kínáló vendéglátóhelyen, de a fitnesz és wellness-termekben és egyes szépségszalonokban is lehet fizetni. A munkavállalóknak más dolguk sincs, mint kérni ezt a juttatást.


Olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a cafeteria juttatások rendszere Magyarországon, ám az év eleji változás miatt mindenkinek érdemes átgondolnia, hogy mit válasszon. A korábban megszokott béren kívüli juttatások tovább élnek (az idén is lehet például bérlet-támogatást kérni a munkáltatótól), ám a legszélesebb körben alkalmazott cafeteria-elemek új formában, új feltételek mellett igényelhetők.


A korábbi élelmiszer-utalványokat az új rendszerben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott Erzsébet-utalvány váltja fel a kedvezményes adózású juttatások között. Az Erzsébet-utalvány idén meleg-étkezésre is fordítható. A forgalmazó február elsejére országos lefedettséget biztosító, több mint 20 ezer elfogadóhelyből álló hálózatot épít ki.


Az Erzsébet-utalvány mára a legnépszerűbb cafeteria juttatássá vált, a munkaadók döntő többsége adja ezt munkavállalóinak. Az utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program első lépéseként az MNÜA 2 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett meg a szociálisan hátrányos helyzetűek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére. Így a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a nagycsaládosok illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók részesülhetnek támogatásban üdülési szolgáltatás formájában, amelyet állami tulajdonban lévő üdülőkben vehetnek igénybe.


A SZÉP Kártyával 2012.-től a legkönnyebben és legolcsóbban használható ki a kedvezményes béren kívüli juttatási keret. A kártya teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti – és egyszerűbbé teszi – a korábban az egészségpénztáraknál elérhető rekreációs szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét, és nem utolsó sorban meleg étkezésre is használható. . A korábban kiváltott, idén lejáró Üdülési Csekkek az év egészében felhasználhatóak – függetlenül attól, hogy milyen lejárati hónap szerepel rajtuk.


A SZÉP Kártyán három alszámlát alakítottak ki – ezek a korábbi legismertebb cafeteria juttatások új formáját jelentik, amelyekre különböző mértékig lehet kedvezményesen utalni a juttatásokat.

  • Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot (vagyis a havi 12.500 forintot) utalhatnak a munkáltatók kedvezményesen, ezt bármilyen meleg ételt forgalmazó vendéglátóhelyen, de az internetes házhozszállítás megrendelésekor is fel lehet használni.
  • A szálláshely alszámla kizárólag a belföldi szállások díjainak kifizetésére használható, éves szinten 225 ezer forint kedvezményes kerettel.
  • A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel kedvezményesen, az összeget rendkívül széles körben lehet felhasználni, a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti belépőkön át az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák is az elfogadóhelyek között lehetnek.

Mindezen kívül a hazai szálláshelyek igénybevételére mindhárom alszámlára érkezett összeg felhasználható, így azok is elmehetnek üdülni, akik a kisebb cafeteria keretükből inkább a meleg étkezési, vagy a rekreációs alszámla feltöltését választották – ha marad pénzük, bármely hazai szállásadónál felhasználhatják. Nem utolsó sorban így a turisztikai támogatási keret is összesen 450 ezer forintra emelkedik.

A munkavállalók így egyetlen kártyával egyszerűen ki tudják fizetni az étkezésüket, a nyaralásukat, de a színházjegyet, és a fitnesz-bérletet is. Az elektronikus kártya letiltható, az új kártyával a munkavállaló pedig ismét hozzáfér saját egyenlegéhez. A kártya a munkavállalók számára teljesen ingyenes (nincs számlavezetési, vagy egyéb díj).


A SZÉP Kártya használata jóval egyszerűbb az Üdülési Csekkénél. Senki sem tartja fel a sort a szálloda halljában, nem kell az utalványok számolgatásával és összeadásával bajlódnia, nem szükséges külön áfás számlát kérnie az elszámolás miatt – a kártyát csak leolvassák a POS-terminálon, és annyi a dolga, hogy aláírja a bizonylatot. Ott is egy-két perc alatt fizethet a kártyával, ahol nincs terminál.


A SZÉP Kártya a munkavállalók számára ingyenes, használatáért nem kérhetnek sehol felárat – sőt, még kedvezményt is kaphatnak, akik ezzel fizetnek.
Egyetlen vendéglőben, szállásadónál sem mondhatják, hogy az utalványból nem tudnak visszaadni, hiszen pontosan annyit kell levonni a kártyáról, amennyibe az igénybe vett szolgáltatás kerül. Megszűnik a kényszervásárlás, nem kell csak azért többet költeni, mert az utalványok között nem akad megfelelő címlet.


A kártya letiltható és megújítható, így akkor is felhasználható a juttatás, ha a kártya elveszett, vagy esetleg ellopták.
A SZÉP Kártya év közben bármikor igényelhető, arra év közben – a meghatározott keretek erejéig – bármikor feltölthető a munkáltató által meghatározott juttatás – így senki sem marad le a kedvezményekről.
A munkavállalóknak annyi a dolguk, hogy kérjék SZÉP Kártyájukat, hiszen azt a munkáltatók igényelhetik, jelenleg három pénzintézet, az K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalatainál. Amennyiben még többet szeretne megtudni az új cafeteria juttatásokról keresse fel a www.ujcafeteria.hu weboldalt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.