SZÉP Kártya – Nekem is megéri?

2012.01.25. 09:21 Módosítva: 2012.01.25. 11:42
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Valóban jobban jár mindenki a SZÉP Kártyával? Tényleg olcsóbb lesz a kártya elfogadása, mint az Üdülési Csekké? Hogyan lehet a falusi turizmusban is elfogadni egy kártyát? És egy kifőzdében? Praktikus kérdésekre válaszolunk.

Január elsején megújult a cafeteria juttatások rendszere – az új rendszerben 18 ezer forintról 30 ezer forintra növekszik az étkezésre adható támogatás, a belföldi turizmus élénkítését pedig 450 ezer forintos kedvezményes keret szolgálja. Az Erzsébet-utalvány 2012-ben az élelmiszerek mellett meleg étel vásárlására is felhasználható, a forgalmazó célja, hogy februárra több mint 20 ezres elfogadóhelyi hálózatot építsen ki. Az utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program első lépéseként az MNÜA 2 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett meg a szociálisan hátrányos helyzetűek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére.

A SZÉP Kártya az elmúlt évi tesztidőszak után teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti – és egyszerűbbé teszi – a korábban az egészségpénztáraknál elérhető rekreációs szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét, és nem utolsó sorban meleg étkezésre is használható. A rendszer átalakulása óta folyamatosan érkeznek a munkáltatói igénylések a kibocsátókhoz, január közepén már több mint 50 ezer munkavállaló rendelkezett SZÉP kártyával – miközben az igénylések folyamatosan érkeznek a három kibocsátó pénzintézet, a K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalataihoz.

Miért jobb a SZÉP Kártya?
A SZÉP Kártya népszerűségének alapja, hogy mindenki számára olcsóbbá, egyszerűbbé  teszi a cafeteria juttatások alkalmazását. A munkáltatók és a munkavállalók számára is díjmentes és ingyenes a kártya igénylése és használata, miközben a cégek számára az adminisztráció is jóval egyszerűbb, hiszen elegendő egyszer szerződniük, majd csak utalniuk kell a kívánt összegeket. A munkavállalók pedig egy olyan modern eszközt kapnak, amelynek biztonságosabb és egyszerűbb a használata.

Nincsenek rejtett költségek?

A munkáltatók számára a SZÉP Kártya további előnye, hogy nem szükséges annak kiosztásával sem foglalkozniuk - a szerződéskötés után, minden egyéb költség felszámolása nélkül , a szolgáltatók kipostázzák, vagy maguk kiosztják a kártyát, ha ezt a foglalkoztató így kívánta. Nem kell jelentős utalási költségekkel sem számolni, hiszen elég egyben átutalni a minden munkavállalónak szánt összeget, amelyet a kibocsátók osztanak el a dolgozók számlái között - természetesen a munkáltató rendelkezése alapján.

Miért jobb az elfogadóhelyeknek?

A SZÉP Kártya elfogadása ma a legkisebb jutalékkal jár, 1,5 százalék a maximum, amit a kibocsátó levonhat – ez jóval kisebb összeget jelent, mint a korábbi rendszerben alkalmazott jutalék. A kártyával az elfogadók ráadásul jóval előbb jutnak a pénzükhöz is, hiszen az elektronikus elszámolás azonnal, a fizetés pillanatában elindul. Az elektronikus elszámolás miatt jóval egyszerűbb az adminisztráció is, a fizetéskor egyszerűen le kell vonni a kártyáról a szükséges összeget – és nincs más teendő.


Nem is kell kártyaterminál?
A kártya elfogadásához nem kötelező POS terminálokat sem telepíteni. A SZÉP Kártyát akár a telefonos ügyfélszolgálaton át, akár internetes bejelentkezéssel is el lehet fogadni. Miután a jutalék alacsony, és lehetőség van egy egyszerű telefonhívás után elfogadni a kártyát, immáron a falusi turizmusban is lehet fizetni a kedvezményes juttatásként a SZÉP Kártyára kapott összegekkel. Azoknak pedig, ahol ennél nagyobb gyorsaságra van szükség, lehetőségük van az internetes elfogadást választani. Ám ha ez a tempó sem elegendő, mert ennél is gyorsabban kell fizetni, viszont továbbra sem szeretnének a rendes kártyás terminál költségeivel bajlódni, mód lesz olyan POS-terminált kérni, amely csak a SZÉP Kártya elfogadására alkalmas.


Hogyan lehet csatlakozni?
A csatlakozás akár munkáltatóként, akár elfogadóhelyként rendkívül egyszerű. Keresse fel a kibocsátók - a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank - honlapjait, töltse ki és küldje el a szerződéseket, és néhány héten belül a munkavállalók megkapják a kártyájukat, vagy máris fizethetnek önnél a SZÉP Kártyákkal.
Amennyiben még többet szeretne megtudni az új cafeteria rendszerről, keresse fel a www.ujcafeteria.hu weboldalt.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.