A kötelező energiatanúsítványról

2012.02.20. 16:14 Módosítva: 2012.02.28. 10:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

2012. január elsejétől Magyarországon nem csak az új építésű, de a meglévő ingatlanok adásvételekor vagy bérbe adásakor is kötelező energiatanúsítványt készíttetni. Hogyan?

Lakásvásárláskor vagy bérlés esetén a legtöbb esetben kevés információnk van az ingatlan várható energiafogyasztásáról, energia-hatékonyságáról. Az energiaárak tartós növekedése és környezetvédelmi szempontok miatt nem csupán az fontos, hogy a jövőben alacsonyabb energiaigényű épületek készüljenek, de a meglévő lakóingatlanok energetikai jellemzőivel is érdemes tisztában lenni. Különösen, ha azok havi energiaszámlák formájában terhelik a háztartást.

Egy 2002-es úniós irányelv alapján 2012. január elsejétől Magyarországon az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek és ingatlanok adásvételekor vagy bérbe adásakor kötelező energiatanúsítványt készíttetni.

Kinek a feladata a tanúsítás?

A tanúsítvány beszerzése minden esetben az eladó vagy bérbeadó feladata. A korábban elkészült energiatanúsítvány azonban már a tervezett eladás vagy bérbeadás előtt is segíthet! Amennyiben a tanúsítás „C” vagy annál rosszabb minősítéssel zárul, a tanúsítvány kötelező részeként a szakemberek rámutatnak a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira, és egyben javaslatot tesz arra, hogy hogyan lehetne javítani az épület energetikai jellemzőit. Ha eladás előtt szakszerűen felújít, kedvezőbb kategóriába kerület, így lakása értéke, eladhatósága jelentősen javulhat.

Mit tartalmaz a tanúsítvány?

A háztartási gépek energiafogyasztásához hasonlóan a tanúsítvány előre megadott skála szerinti energetikai osztályba sorolja az adott ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a leggyengébb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek.

Kik és hogyan végzik el az energetikai felmérést?

A tanúsítvány kiállítása előtt a szakemberek helyszíni szemlét  tartanak , mely során felveszik mindazokat a műszaki adatokat, melyek alapján elvégezhető az energetikai besorolás. Felmérik például a falvastagságot, a hőszigetelést, a nyílászárók állapotát, a fűtési rendszert, valamint hogy milyen építőanyagból készült az épület.

Az energiatanúsítvány megrendelésekor segíthetjük a tanúsító munkáját azzal, hogy – amennyiben megvannak – előkészítjük a ház vagy a lakás építési terveit, alaprajzát, a korábbi felújítások tervrajzait, műszaki dokumentációját.
A felmérés során szükség lehet műszeres vizsgálatra is, így például a hőhidak feltárására hőkamerás felvétel vagy hőpisztolyos diagnosztika készítésére. A nyílászárók állapotát pedig az úgynevezett légtömörség méréssel ellenőrzi a szakértő.

Hogyan lehet egyszerűen, gyorsan, kedvező áron beszerezni az energiatanúsítványt?

A tanúsítvány kiállítására a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara vonatkozó névjegyzékébe felvett szakemberek jogosultak. A megfelelő tanúsító kiválasztása helyett lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a dokumentum online megrendelése. Az FHB Ingatlan Zrt.-t, a magyarországi jelzáloghitelezési piac legrégibb szereplője, szakértő ingatlan szolgáltatásai között az elsők között biztosítja az energiatanúsítvány internetes megrendelésének lehetőségét. A megrendelőlap kitöltése után a vele szerződéses kapcsolatban álló minősített tanúsítói hálózattal, az ország bármely pontján – a szükséges dokumentumok rendelkezésre állása esetén - 5 nap alatt kiállítja az energetikai tanúsítványt.
Az ingatlan adásvételkor esetenként szintén fontos értékbecsléssel együtt megrendelt tanúsítvány esetén ráadásul jelentős kedvezményt biztosít a szolgáltatások árából.

További információkért keresse az FHB Ingatlan Zrt. weboldalát, vagy a nap 24 órájában hívható 06 40 343 334-es ügyfélszolgálati telefonszámot.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.