Mága Zoltán gálaestjén debütálhat Radics Gigi

2012.06.11. 16:15 Módosítva: 2012.06.11. 16:23
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egy hét múlva indítja útjára újabb nagyszabású, 100 állomásos koncertsorozatát Mága Zoltán hegedűművész, aki ezúttal a magyar zenei kultúra, azon belül is a népzene népszerűsítéséért és ápolásáért hirdette meg misszióját. A Budapesti Operettszínházzal közösen rendezendő gálaesten léphet először színpadra sok ezer ember előtt az idei év Megasztár győztese, a mindössze 15 éves Radics Gigi. Az új misszióra készülő hegedűművész ezzel a lehetőséggel is a tehetségeket, a jövő generációját szeretné segíteni.

Mága Zoltán már túl van egy 100 állomásos, templomokban, zsinagógákban rendezett koncertsorozaton. A világon egyedülálló ökomenikus programsorozata soha nem látott és tapasztalt összefogást eredményezett. Idehaza és határon túl egyaránt segítettek nagycsaládosokon, intézményeken, közösségegeken, katasztrófák áldozatain, hősi halált halt rendőrök és katonák családtagjain.

A Hegedűvarázs címmel induló program is egy misszió, de másfajta cél érdekében jön létre. Azért, hogy a hazai, határon túli színházakban, sportcsarnokokban, szabadtéren rendezendő gálaműsorok alkalmával a leghíresebb magyar zeneszerzők műveinek interpretálásával az új generációtól kezdve az idősebb korosztály is megismerje, megszeresse a különböző műfajokon keresztül a magyar szerzők és előadók műveit, megtapasztalják a klasszikus-, a könnyű-, és a népzene szépségét, s ez által a magyar zenei kultúra egyetemességét.

De hogy Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, vagy Weiner Leó, Hubay Jenő művei között mit is keresne az új Megasztár, Radics Gigi, Mága Zoltán azt mondja: a fiatal tehetséget szeretné támogatni és segíteni a fellépési lehetőséggel. A tiniből lett Megasztár pedig az Ő misszióját tudná támogatni egy-egy dal, vagy szerzemény interpretálásával.

„Az, ha a fiatalok kedvence, egy rendkívül tehetséges előadó egy népdalt, vagy egy magyar zeneszerző kevésbé ismert művét adja elő, kedvet hozhat az embereknek arra, hogy megkedveljék ezt a műfajt, és idővel ők maguk kutakodnak majd hasonló dalok után, dúdolgatják, megvásárolják a népzenét játszó együttesek lemezeit, így ápolva, őrizve kultúránknak ezt az igen nemes kincsét” – fejti ki érveit.

És igaza van. Ez üzlet. Kölcsönösen is. Többszörösen is.

És a hegedűművész már folytatja is: „egyrészt fellendülhet a hazai előadók lemezforgalma, amire igen nagy szükség lenne, kedvet kapnának az emberek hasonló rendezvényekre jegyet vásárolni, és lehetőséget kapnak a különféle stílust képviselő előadók, hogy más arcukat is megmutassák”. Rendkívül bátor és kockázatos egy ilyen, nagyszabású, több órás gálaműsort megszervezi, mert a költségek magasak, és bőrünkön érezzük, ismerjük az ország gazdasági, és az emberek anyagi helyzetét. Azért viszont, hogy ápoljuk, megvédjük igazi értékeinket, a kultúránkat, még a legnehezebb időkben is áldozni kell, áldozatokat kell hozni, mert csak ezt tudjuk továbbörökíteni gyermekeinknek, ez a mi élő történelmünk.

Emlékeztetet: amikor Freddie Mercury, a Queen énekese 1986-ban budapesti, telt ház előtt tartott koncertjén elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, micsoda kulturmissziót vitt véghez a brit énekes. Az az egy dal forradalmasította a rockzenét, más előadók is bátrabban nyúltak vissza a gyökerekhez, a népzenéhez, népdalokhoz, az elfeledett művekhez és aranylemezek, Európában is nagy szakmai és közönségsikereket elérő dalok születtek. De hogy ne tekintsünk több évtizedre vissza – mondja - Rúzsa Magdi, a 2006-os Megasztár győztese az egyik elődöntőn előadta Goran Bregovic Ederlezi című szerzeményét, amely valójában egy cigány dal, egy kesergő, és a Cigányok ideje című film zenéje. „Ez is micsoda áttörést jelentett a zenei kultúrában, az integrációban, hogy egy határon túli, kisebbségben élő magyar közvetíti az értékeket az úgymond többség felé, és fogadtatja el, szeretteti meg ezt a művet az emberekkel, akik könnyekig hatódva hallgatják, dúdolják a mai napig”.

Véleménye szerint ugyanide sorolhatnánk Mészáros János Eleket is, aki egy másik televíziós csatornán az opera műfajának interpretálásával kezdett egy új küldetésbe és a közönség olyan jól fogadta, hogy a magas kultúrát képviselő tehetséget találta alkalmasnak arra, hogy Csillaggá avassa. A Simándy-dajas énekes egyébként két évvel ezelőtt fellépett a 100 templomi koncertsorozat felcsúti állomásán, hatalmas sikert aratva –jegyzi meg.

Mága Zoltán azt mondja: szereti és továbbra is szeretné támogatni a tehetségeket. Ezért léphetnek fel nagyobb rendezvényein a könnyűzene, a popzene legújabb csillagai, a különféle tehetségkutató-versenyek győztesei, helyezettjei. Tóth Vera, Tóth Gabi, Rúzsa Magdi, Király Viktor, Vastag Csaba, a Nyári lányok, Kökény Attila gyakori vendégek a Mága-féle rendezvények színpadain. „Én lehetőséget szeretnék adni számukra, hogy dalaikat egy még szélesebb körhöz is eljuttathassák, de szeretném, ha ők is támogatnák missziómat, hogy összefogásra hívják és bátorítsák az embereket, hogy ők is ácsolják azt a szeretethidat, amelyet az elmúlt években sikerült megépítenem országok, társadalmi csoportok és emberek között” - mondja. Egy a célunk, együtt kell ezen az úton haladnunk” – mondja.

A már sok ezernyi fellépést, koncertet tartott hegedűművész soha nem fordult el a tehetségektől, a gyermekek iskoláztatásától. Számos karitatív tevékenysége mellett egyéni ösztöndíjakkal is támogatott származástól függetlenül olyanokat, akikben a jövő reménységét, a szegénységből való kitörési akaratot vélte felfedezni. Közlése szerint most egy olyan iskolát szeretne alapítani, ahol a tehetséges, de hátrányos helyzetben élő gyermekeket tanítanák, oktatnák hangszeres zenére, éneklésre, különféle művészetekre, de a humán és  reál tantárgyak korrepetálásban is segítséget nyújtana számukra, hogy alapfokú képesítésüket könnyebben megszerezhessék, és egyenes út vezethessen számukra a felsőoktatásba. „Ez is befektetés, ez is üzlet” - mondja a művész, azt hangsúlyozva, mert a fiatalok, a gyermekek a jövő kulcsai, zálogai, és ha most nem támogatjuk őket, ha nem adunk számukra lehetőséget, akkor oda az országunk, a jövőnk. „Ha az új generáció nem tud megkapaszkodni, nyugdíjas éveinkben nem támaszkodhat rájuk a gazdaság, nem lesz, aki működteti és fejleszti az országunkat. A szakképzett, dolgozó kézre ugyanúgy szükség van és lesz, mint a művészekre, akik örömet, békességet és megnyugvást adnak a munkában megfáradt társaiknak”.

A hegedűművész utalt arra, hogy az elmúlt években számtalan jótékonysági koncertet tartott, karitatív tevékenységeket hirdette meg, vagy vett részt benne, és a 100 templomi koncertsorozatát is azért hirdette meg, hogy segítsen a bajba jutottakon. De ma is azt mondja: „zenével nem tudom megváltani a világot, jobbá tenni gazdasági helyzetet, de összehozhatom az embereket egy-egy koncertem alkalmával, új kapcsolatok születhetnek a magán-, és a gazdasági életben is, amely munkahelyeket, összefogást eredményezhet. Mindemellett én, mint zenész vigaszt nyújthatok a hétköznapi bajok elől menekülő embereknek, mosolyt csalhatok a zenével arcukra, és néhány órára elűzhetem a bajaikat, hogy legalább arra az időre újra felszabadult emberként érezhessék magukat”.

A Hegedűvarázs címmel induló koncertsorozat debütáló rendezvényén várhatóan hatezer ember érezheti majd ezt az ünnepi hangulatot, a kölcsönös szeretet a Syma csarnokban, és büszkén mondhatja el magáról aki ott van, hogy egy nemzethez, egy hazához tartozik.

Radics Gigi is bizonyíthatja, megköszönheti az emberek szeretetét, és osztozhat az összefogás erejében és szépségében. Mága Zoltán egyébként a tehetségkutató-verseny döntője után néhány perccel nyílt levélben gratulált a 15 éves tehetségnek, akit már 9 évesen hallott énekelni, és akkor megjósolta, hogy még nagy művész lehet abból  a kislányból. A Nógrád megyei Endrefalván élő aranytorkú énekesnőnek a számtalan elismerést és címet kapott hegedűművész gratuláló levelében azt írta: „bízom benne, hogy a még pályája elején álló 15 éves Megasztár sok évtizeden át szórakoztathatja az embereket, sikeres és népszerű előadó lesz, és a zenei pálya egyik kiemelkedő alakjaként példájával segítheti a tehetséges gyermekek, fiatalok szorgalmát, a hátrányos helyzetből indulók felemelkedését. Meggyőződésem az is, hogy a nézők által leadott szavazatokkal elért összefogás tovább erősödhet és kiszélesedhet majd az élet más területein is, és Radics Gigi személye, sikere, és pályája tovább erősítheti a társadalmi integrációt, csökkentheti a romákkal szembeni diszkriminációt, és segíthet ledönteni az előítéletek falait. Radics Gigi, pályádhoz sok sikert, szerencsét, és kitartást, de főként erőt kívánok, hogy ember tudj maradni, és felelősséggel tudj élni azzal a sikerrel és szeretettel, amit az elmúlt hetekben, hónapokban kaptál a közönségtől, nézőktől!”

Mága Zoltán jótanácsként - még a koncert előtt - csak annyit üzen a fiatal énekesnek: „azt tartsa szem előtt: sztárokat ma már futószalagon gyártanak, megbecsült ember viszont kevés van!”

Jövő szombat este a Syma csarnokban igazi, nem futószalagon gyártott sztárok, művészek és megbecsült emberek lesznek jelen, és indítják útjára az ország legnagyobb összefogására épülő missziót, a magyar zenei kultúra népszerűsítését.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.