Nemzetközi kamarák kérnek segítséget a magyar végrehajtóktól

2012.06.22. 14:22 Módosítva: 2012.06.27. 10:57
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2012. június 18-án került megrendezésre az Európai Bírósági Végrehajtás (EJE) zárókonferenciája Párizsban. A program az európai végrehajtók együttműködésének segítésére jött létre, illetve célja, hogy széleskörű és könnyen hozzáférhető információkkal szolgáljon az európai állampolgárok számára a bírósági jogérvényesítésről. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara kiemelkedő sikereket ért el az informatika és papír alapúról digitális ügyintézésre való áttérés terén, így központi szereplője volt a zárókonferenciának.

Az Európai Unióban gyakori problémaforrás a határokon átnyúló jogi ügyek során a végrehajtás hiányossága, amely sok esetben a tisztességes eljáráshoz való jog csorbulását okozta. Az EJE azonban meghozta az áttörést: a projekt keretein belül először hívták össze az európai bírósági végrehajtókat és az igazságügyi térség főszereplőit, így a szakemberek együtt dolgoztak ki megoldást a problémákra.  A közös gondolkodáson túl az EJE egyik legfontosabb intézkedése egy internetes oldal létrehozása volt (http://www.europe-eje.eu/hu/), ahol az EU állampolgárok több nyelven (köztük magyarul is) tájékozódhatnak a jogi eszközökről és eljárásokról, amelyeket bírósági végrehajtás során kell alkalmazni.

A program egyik legsikeresebb résztvevője Magyarország volt. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát (MBVK) az EJE-ben való közreműködésen túl külön felkérték az EJS (e-irattovábbításról szóló, szintén 2 éves, európai uniós társfinanszírozásban megvalósuló program) segítésére és szakmai támogatására. Az EJS kidolgozásában való részvétel kiemelt fontosságú, mert a magyarországi végrehajtók alapvetően nem tartoznak a projektben megjelölt intézmények körébe, azonban az informatika és a dematerizálás (papír alapúról digitális ügyintézésre való áttérés) területén elért sikereik miatt nagy elismertségre tettek szert egész Európában.

A zárókonferencián a magyar delegációt kérték fel, hogy mutassa be saját, sikeres példáján keresztül a projekt szívét jelentő európai végrehajtói névjegyzéket. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara előadása után Jean-Daniel Lackar, a Francia Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke elmondta: „Jelenleg csak a magyar, a francia, és a luxemburgi névjegyzék érhető el, de pár héten belül a többi partner névjegyzéke is felkerül a világhálóra.” Lackar beszéde végén felkérte az MBVK-t, hogy tekintettel a magyar kamara informatikai fejlettségére és szakértelmére, nyújtson segítséget a partnereknek a névjegyzék kidolgozásában.

Fernando Paulino Pereira, az Európai Unió Tanácsa Főtitkársága „Polgári igazságügyi együttműködés” csoport vezetője elmondta, hogy a jövőben kiemelkedő szerepet fog kapni az elektronikus ügyintézés és az e-kommunikáció kiépítése az európai intézményekben, így fontos, hogy mindenhol zökkenőmentes legyen az átállás a számítógépes rendszerre.

A konferencián szó esett még az e-CODEX projektről, melynek lényege az internetes adatcserén alapuló e-igazságügyi kommunikáció. Az e-CODEX programjában 14 EU tagállam (köztük Magyarország) és Törökország szerepel, fejlesztése a jövőben az EJS projekttel párhuzamosan fog zajlani.

Bár a jelenlegi EJE projekt lezárult, a résztvevők izgatottan várják a folytatás lehetőségét, amelyről a koordinátorok ősszel tárgyalnak az Európai Bizottsággal.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.