Tömény élmény nem csak ínyenceknek

2012.06.29. 09:26 Módosítva: 2012.06.29. 14:15
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Mint egy száraz Martini jég nélkül, olyan lenne a nyári kulturális élet VeszprémFest nélkül.  Szerencsére az ínyenceknek idén sem kell aggódniuk, a fesztivál immáron a 9. alkalommal gondoskodik  színvonalas szórakoztatásukról.  Ráadásul nemcsak jégkockával, hanem varázslatos koktéllal,  jó adag hangulatba hozó jazz-ből, néhány csepp ellazító popból és funkyból, illetve érzékekre ható ízelítőből a soul és az opera műfajából. Mindennek világsztárok adnak egyedi ízt.

Tíz Grammy-díj, ötven esztendő a világ zenei élvonalában és ötvennél is több lemez – ez szerepelhet George Benson neve mellett a statisztikák rubrikában. Amit viszont számokban nem lehet kifejezni: az idei VeszprémFestet egy olyan fantasztikus gitáros nyitja, akivel kapcsolatban képtelenség elkerülni a közhelyet: korunk jazz-zenéjének élő legendája. A philadelphiai  születésű zenész  egy újdonsággal igyekszik a magyar közönség kedvében járni, a történelmi díszletek között legfrissebb, Gitar Man című albumát mutatja be július 18-án. Jóformán nem létezik  olyan zenei műfaj, amelyben ne tevékenykedett  volna világszínvonalon a roma jazzgitárosokra jellemző rest-stroke picking technikával játszó gitáros.  A szívéhez, és tán egyéniségéhez is, legközelebb álló jazz mellett a legnagyobbak között tartják számon a swingben, a bopban, az R&B-ben és a popban is.

Az erős kezdés ezúttal sem fogja megbosszulni magát a VeszprémFest műsorának folytatásában. A második napon hűvösnek tartott angolok és még náluk is hűvösebbnek tartott izlandiak cáfolnak rá a sztereotípiákra. A nagyobbik szigetországból a Matt Bianco érkezik, s jellegzetes figurájú frontemberének, Mark Reilly személyisége biztosíték az egyszerre mozgalmas és színvonalas szórakoztatásra. Jellegzetességért nem megy a szomszédba a kisebb szigetről származó Mezzoforte sem. Instrumentális számukkal, a Garden partyval tiniként kerültek a popvilág élvonalába, s ma, meglett felnőttként is ragaszkodnak ehhez a pozícióhoz. Veszprémben új lemezük anyagából és régi sikerekből egyaránt játszanak majd, igazolva, hogy ragaszkodásuk nem minden alap nélküli.

Merőben más égtájról hozzák magukkal megejtő zenéjüket a harmadik nap fellépői. Július 20-án a legendás Buena Vista Social Club kubai különítménye lép színpadra Omara Portoundo közreműködésével.

A királynők városa természetesen nem maradhat magyar uralkodónő nélkül. Július 21-én az opera koronázatlan királynője, Miklósa Erika fantasztikus hangja tölti majd be az Óvárost. Donizetti népszerű vígoperájának, a Don Pasqualénak félig szcenírozott változatát a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltatja meg Héja Domonkos vezényletével.

A 0. napon, július 17-én Geszti Péter és a Gringo Sztár lép fel szintén a nagyszínpadon, a Jazz+Az énekesnőinek vendégszereplésével. Veszprém már előző péntektől, július 13-tól várja vendégeit a Rozé, Rizling és Jazz Napokkal, ahol a balatoni borászok és az ingyenesen látogatható nívós koncertek könnyed, zenés nyári estéket ígérnek.

A szenzációs alkotóelemek mennyiségének ellenére senkinek nem kell attól tartania, hogy a 9. VeszprémFest élménykoktélja esetleg a fejébe szállna. Annál inkább a fülébe és a szívébe.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.