Habsburg György is itt találkozott Franz Ferdinanddal

2012.07.06. 16:57 Módosítva: 2012.07.06. 17:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tizenkilenc év telt el az első Sziget, leánykori nevén Diáksziget óta, s most fordulunk a huszadik fesztiválba. A Sziget történetének és a világ eseményeinek felelevenítésével emlékezzünk a múltra!

Ha ott volt, 3 korábbi szigetes buli most félárú szigetjegyet ér:  http://www.mienkasziget.hu vagy http://www.sziget.hu/fesztival/jegy Segítünk emlékezni, ha lenne, ami esetleg kiesett idő közben.

1993-ban, míg a világ arra figyelt, hogy George Bush és Borisz Jelcin aláírja a hadászati támadó fegyverek csökkentésérők szóló szerződést, Müller Péter Sziámi és Gerendai Károly egy azóta elfeledett koncertről hazafelé, a buszban azon gondolkodott, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Akkor még nem sejtették, hogy épp Európa Legjobb Nagyfesztiválját találják ki.

1994-ben - miközben feloszlott a Nirvana és megalakult a Rammstein -, a Diáksziget szervezői egy merészet álmodtak A szervezők elhozták a legendás 69-es Woodstock nemzedék nagy túlélőit. A Hajógyári szigeten zenélt: Jefferson Starship, Eric Burdon, Frank Zappa zenekara, Jethro Tull, a Ten Years Afther és Blood Sweet and Tears. Az Eurowoodstock végül woodstockabbra sikerült, mint az akkor negyed évszázados amerikai woodstock.

1995. augusztus 1-én az USA képviselőháza megszavazta a Bosznia elleni fegyverembargó feloldását, 17-én pedig beindul a harmadik Sziget. A baráti társaságból professzionális szervező csapat lett. Bevezették az eddigi könnyen hamisítható jegyek helyére a különböző színű karszalagokat, aminek hatására ugrásszerűen megnőtt a fizető vendégek száma. A nagyszínpadon fellépett – többek mellett - a Stranglers, Jeff Healey, a Clawfinger, és John Cale...

1996. szeptember 14-én az EBESZ képviselői a Bosznia-Hercegovinai választásokat felügyelték, ezért nem tudtak jelen lenni a negyedik Sziget kezdetekor. Ez a fesztivál már igazi világsztár dömpinggel készült. A nagyszínpadon egy napra már több külföldi előadó is jutott. Ebben az évben a Szigeten játszott Slash, a Stone Roses, Iggy Pop, a Levellers, a Sonic Youth, a Therapy? és a Prodigy, ami nézőcsúcsot hozott.

1997-ben leszáll a MarsraMars Pathfinder amerikai űrszonda, ami nagyon eltévedt, mert állítólag a Szigetre igyekezett, ahova azért megérkezett 260 ezer látogató és volt 28 helyszínen 800 program. A fellépők között volt a Motörhead, a Rollings Band, a Faith No More, a Chumbawamba, a Foo Fighters, a New Model Army, a Cardigans és David Bowie és a III. kerületi polgármeter, aki be akarta záratni a Szigetet. Beindult a decibelbotrány.

1998-ban miközben Bill Clinton beleegyezett abba, hogy 850 000 dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját, itthon egyre erősödött a III. kerület és a Sziget közötti hangpárbaj, Persze történtek jó dolgok is, például fellépett a Rammstein, Coolio, a Green Day, Mory Kante, Patti Smith és a retro vonalat képviselő Boney M. Ebben az évben debütált a Táncdalfesztivál sátor, aminek sikere minden várakozást felülmúlt.

1999-ben megszűnt az 50 filléres érme, viszont folytatódott a Sziget. A hét év alatt meghétszereződött a látogatók száma. 297 ezer látogató bulizott az egy hét alatt, őket 53 programhelyszínen összesen 4283 fellépő szórakoztatta. Egy korsó Ászok 150, egy korsó Dreher 195 forintba került.

2000. augusztus 11-én, mikor hazahozták Oroszországból az utolsó magyar hadifoglyot, a Sziget már két napja bezárt. Előtte azonban ott járt Lou Reed, Susanne Vega, az Oasis, Salif Keita és sokan mások is. Született egy Guinnes Rekord is a Szigeten: vezényszóra 1592 pár csókolta meg egymást, 172 párral több, mint bármikor korábban.

2001-ben míg a nemzetközi és hazai lapok a genovai  G8-ak csúcstalálkozóján történt  globalizációellenes tüntetésről cikkeztek, a Sziget felépítésén majd' 4000 munkás szorgoskodott. Felépítettek összesen 3000 m2-nyi színpadot és az ideiglenes város alkotóelemeit 250 kamion hozta a helyszínre. Majd a sziget végi összesítésből az is kiderült, hogy mintegy 3,6 tonna főzőkolbász, 1,4 tonna virsli, 3,5 tonna savanyúság fogyott el az az évi Szigeten. Mindehhez kb. 3,2 tonna kenyeret és 73 ezer zsemlét fogyasztottak el a szigetlakók.

2002-es labdarúgó világbajnokságot Dél-Korea és Japán rendezte, a Szigetet pedig  - mint mindig – Magyarország. Ez volt a tizedik, amin 355 ezren voltak boldogak és békések az egy hét alatt. Egy balhé azért akadt. A Kosheen és Iggy zenekara bunyózott egyet. A konfliktus úgy kezdődött, hogy a brit drumandbass formáció ittas gitárosa átdobott az amerikaiakhoz egy pillepalackot, amit az Iggy Pop basszgitárosa személyesen vitt vissza, majd egy hatalmas d'n'b-s saller után visszatért erősítésért. Ezek után a Kosheen gitárosát több száz kilós össztömegű attak érte, aminek csak egy In Kal-különítménynek sikerült véget vetnie. A kiszámíthatatlan reakcióiról ismert Iggy Pop nem vett részt a csetepatéban. – írta akkoriban az Index.

2003-ban Népszavazás döntött Magyarország EU-tagságáról, miközben az egyértelmű vélemény az volt, hoyg a Sziget már akkor európai rendezvény volt, amikor Magyarország még nem volt az EU tagja. Újabb Guinness rekordbeállítás helyszíne volt a Sziget. Mint ismeretes 2000-ben az addig legtöbb csókolózó pár cuppantott egyszerre a Szigeten. 2003-ban a fesztivál központjában felállított 25  méter átmérőjű 80 méter kerületű 390  m2-es Fesztivál Körkép kifestésére vártak aktív résztvevőket a szervezők. Ez kilencszer nagyobb felület volt, mint a korábbi csúcs, és több mint 6000 résztvevő festette ki.

2004-re, amikor is megjelent az első „bluetooth”-on keresztül terjedő mobiltelefonra írt virus, a Sziget már véglegesen kialakította arculatát és az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartották számon. A fesztivál negyedik napján, este köszöntötték a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. Nagy házasodási kedv is jellemezte a fesztivál vendégeit: az egy hét alatt körülbelül 2000-en esküdtek – ha nem is örök – hűséget egymásnak. A házasságkötő sátor előtt szinte mindig hosszú sor kanyargott. Volt, aki a párjával várt arra, hogy kimondhassa a boldogító igent, de olyan is akadt, aki a Nagyszínpadot vette el.

2005-ben a hosszú ideje egyeduralkodó Michael Schumacher világbajnoki sorozata megszakadt, töretlen volt azonban Sziget sikere. Ebben az éveben történt, hogy Sean Paul, aki maga is űzi a vízilabda sportot, szigetes koncertjére meghívta kedvenceit, a magyar vízilabda-válogatott tagjait. A Szigeten hozta össze a sors Habsburg Györgyöt és a Franz Ferdinand zenekar tagjait. Az 1914-es szarajevói merényletben megölt trónörökösről elnevezett zenekar és a Habsburg család sarja hamar megtalálta a közös hangot.

2006-ban, mikor Fidel Castro „ideiglenesen” átadta a hatalmat öccsének, Raúl Castronak a Sziget továbbra is hatalmon maradt. Az egy hét alatt 752 hazai és nemzetközi produkció bűvölte el a látogatókat. A legtöbb külföldi produkció, összesen 44, Nagy-Britanniából érkezett, közöttük például a Placebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy, a Rediohead vagy Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jött a Szigetre, így az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy Living Colour. Németországból 26 csapat érkezett és Franciaországból 22 fellépő művészt illetve társulat mutatkozott be azon a Szigeten.

2007-ben, mikor is a magyar származású Nicolas Sárközy lett a francia köztársasági elnök, immár a 15. Sziget tartották a megszokott helyen, ahol a kulturális sokszínűség mellett – mint minden évben - kulináris forgatag is várta a látogatókat.  62 étkezde - a kürtöskalácsosoktól a vegetárius konyhán át a nemzetközi ételkülönlegességeket kináló éttermekig – etette a közönséget valamint 2 narancsfacsaró, 5 borozó, 3 pálinkaház, 65 kocsma, 7 kávézó és 2 teázó adott helyet a szomjoltásra.

2008-ban megválasztják az Egyesült Államok első fekete bőrű elnökét. Bár nem kapott nagyobb hírt, de ugyanabban az évben történt a Szigeten, hogy a szervezés hevében Rhoda Scott, az örökifjú jazz-nagyasszony Hammond-orgonájához nem jutott szék. Az utolsó pillanatban a szervezők ezt egy kerítéslábhoz szigetelő szalaggal erősített sörpaddal oldották meg. A kiváló billentyűst ez azonban egyáltalán nem zavarta: fergeteges koncertet adott a sörpadon és háromszor ráadást is.

2009-ben volt 200 éve hogy megszületett Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója, aki nem is sejtette, hogy az emberiség egy Peti nevű suttyót is produkál, aki szerint abban az évben a PRODIDZSÁJ, a FÁT NO MORE, a FÁT BOJ SLIM, az OFFSPRING, a  PRÁJMELSZKRÍM, a  VÁJTLÁJNSZ a SZNÓPATROL és a TÁJTÁNGSZ is fellépett. Senkiháziak kezében volt a popszakma, érted Sanya?!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.