Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

BÁTHORY ERZSÉBET – ÚJ LEGENDA SZÜLETIK!

2012.07.09. 08:06 Módosítva: 2012.07.09. 11:00
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
ŐSBEMUTATÓ A MARGITSZIGETEN, EGY KÜLÖNLEGES NAPON

2012. július 13-án, pénteken kerül bemutatásra a Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb vállalkozása, a Báthory Erzsébet musical-opera a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Legenda vagy valóság? Koncepciós ügy vagy beteljesületlen szerelem? Gyilkos vagy áldozat? Báthory Erzsébet: a nő, az anya, a feleség, a szerető.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ősbemutatója egy legendás nőalakot és egy máig vitatott történelmi korszakot dolgoz fel, stílus- és műfajteremtő formában.

A sokgyermekes, ám negyvenes éveiben is gyönyörű Báthory Erzsébetről botrányos pletykák keltek életre, miszerint szüzek vérében fürdött, hogy megőrizze fiatalságát. Férje, Nádasdy Ferenc gróf halála után fiatal nők meggyilkolásával megvádolták, büntetésként csejtei várában élve befalazták.

Bár a történészek szerint politikai bűnügy áldozata volt, a köztudatban még mindig szörnyetegként él. Számos irodalmi mű és film ihletőjéül szolgált, történetében egyszerre van jelen titok, féltékenység, vágy, erotika, szerelem és kegyetlenség.

A Báthory Erzsébet című musical-opera a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös vállalkozásában születik meg, és azt a hagyományt folytatja, mely a magyar történelem és kultúra meghatározó személyiségeit kortárs magyar szerzők új művein keresztül állítja művészi eszközökkel a figyelem középpontjába.

A nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált musical – újraírva a legendát – a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt nőalakot festi elénk július 13, 14 és 15-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A címszerepet Benedekffy Katalin alakítja, további főszereplők Miller Zoltán, Szemenyei János, Szomor György és Zöld Csaba. Zeneszerző Szomor György, a szövegkönyvet Miklós Tibor írta, hangszerelte Pejtsik Péter. Koreográfus Novák Péter, jelmeztervező Kiss Borcsa, díszlettervező Vereckei Rita, rendező Bagó Bertalan.

Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa és balettkara.

*

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: www.szabadter.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen.

Rendelés telefonon: 06 1 / 301-0147, E-mail-ben: jegyiroda@szabadter.hu

Játék!

http://www.szabadter.hu/hirek/73820-jatekra-invitaljuk-oenoeket-bathory-erzsebet.html

Érkezzen Színházi hajójárattal a Margitszigetre - gyors, kényelmes és kellemes utazás a Mahart PassNave járataival: www.mahart.info

További információ, friss hírek, akciók: www.szabadter.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.