Uzsonna, ahogy anya csinálja

2012.08.31. 17:12 Módosítva: 2012.08.31. 17:20
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kezdődik az iskolaév, a korán kelés meg a hajnali tízórai- és uzsonnakészítés. Néhány hasznos tanácsot betartva, egészséges és finom szendvicset csomagolhatunk a gyereknek.

Kezdőként ugyanis két alaphibát követhetünk el: különleges, több emeletes szendvicsekkel akarunk kedveskedni a gyereknek, vagy minden nap fehér lisztből készült, édes péksüteménnyel helyettesítjük a tisztességes házi szendvicset. Mindkét eljárás tarthatatlan: előbbit nem bírjuk sokáig, utóbbival hosszú távon gyermekünk egészségét tehetjük kockára.

A gyakorlott szülő egyszerű, de finom szendvicset készít. Egy jó baromfi-felvágottas, teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle néhány salátalevéllel, sárgarépaszelettel, amit zöldséghámozóval gyalulunk vékonyra, joghurttal kiegészítve kitűnő megoldás: nagymértékben hozzájárul ahhoz, amire egy alsósnak vagy akár egy kiskamasznak a befizetett ebéd és a többi étkezés mellett szüksége van. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint a baromfi általában is jó választás, hiszen legtöbb formájában könnyen kezelhető, a zsíros rész könnyen leválasztható. A baromfihús sok és teljes értékű fehérjét tartalmaz, a mellrész energiatartalma 100 grammonként 112 kilokalória.

Ha időnk engedi, érdemes a felvágottaknál kicsit messzebbre tekintenünk. A szárnyasokból kiváló tápértékű, finom és egészséges szendvicsalapanyagot készíthetünk, gyorsan, egyszerűen. Egy csirkemellet bepácolni és a hűtőbe rakni nem sok idő: másnap elég néhány percig kevés olajban sütni és párolni, máris kész a jól szeletelhető szendvicsbe való. A gyerekek számától függően kitart pár napig, másnap akár főétkezéshez is adhatjuk. Arról már nem is beszélve, hogy valószínűleg olcsóbban jövünk ki, mint ha készterméket vásárolnánk.

Egyben sütni kacsa- és libamellet is lehet. Bár ezek drágábbak, nagy előnyük, hogy saját zsírjukban hónapokig is elállnak. Sütés után a bőrétől és a többi zsírszövettől egy pillanat alatt megszabadulhatunk.

A „nyeles hús”, vagyis a comb a gyerekek egyik kedvence, legyen szó csirkéről, kacsáról, libáról vagy pulykáról. Ezek is alkalmasak szendvicskészítésre. A lényeg, hogy ha főétkezésre készítjük, mindig kicsivel többet tegyünk a tepsibe, legyen egy kis maradék. Ezt reggel felaprózni gyerekjáték, már mehet is a szendvicsbe. Tavasszal kis uborkával, nyáron, ősszel paradicsommal és paprikával, télen savanyúsággal köríthetjük. Antal Emese szerint a saláta, savanyúság egyébként is fontos: sokszor megfeledkezünk róla, pedig kiváló és hasznos kiegészítője minden uzsonnának.

És ha már a baromfinál tartunk, egy utolsó jó tanács. Vásároljunk magyart! A „Magyar Baromfi” védjeggyel ellátott termékek magyar takarmányon, itthon nevelt állatok, ami azt jelenti, hogy zömében gabona alapú tápon nőttek fel, és átestek a legszigorúbb ellenőrzéseken, húsuk kiváló.

Bővebb információ:   http://www.facebook.com/uzsonnasdoboz

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.