Brit tudósok: Ki az igazi szuperhős?

2012.09.07. 12:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Három tudós elhatározta, hogy megkeresik a köztünk élő szuperhősöket és kideríti, honnan erednek különleges képességeik. Hiszen Pókember is birkózóként kezdte.

A szuperhősök köztünk élnek? Sokakat foglalkoztat a kérdés, a Discovery Channel vadonatúj sorozatában pedig erre igyekszik választ adni. A mától péntekenként este tízkor látható Szuperhős születik epizódjaiban többek között feltűnik a Mongóliából érkező, szuperhajlékony Iona Luvsandorj, aki képes szájával megtartani a feje fölé hajlított testét, és az osztrák Hannes Arch, aki eszméletvesztés nélkül állja a 14G-s gyorsulást. Megtudhatjuk, hány fordulatig képes szédülés nélkül a fején pörögni a kiotói breaktáncos, Aici Ono, és tanúi lehetünk, ahogy a brazil Gabriel Barbar bekötött szemmel, 120 másodperc alatt kirak három Rubik-kockát. A gravitációt legyőző bázisugrók, káprázatos matematikusok, kígyóemberek, élő fekvőrendőrök és hihetetlen jégbúvárok közül vajon ki lesz az, aki elnyeri a „szuperhős” címet?

A csatorna világszintű nyomozást indított, hogy megtalálja és megismerje az emberfeletti képességekkel rendelkező embertársainkat. A keresés élére három nemzetközi hírű tudós állt (dr. Heather Berlin neurológus-pszichiáter, aki az agy működését kutatja, dr. Rahul Jandial agysebész-kutatóorvos, illetve Greg Whyte professzor, korábbi olimpikon, aki ma a sport tudományos oldalával foglalkozik), akik egy high-tech laborban végeznek kísérleteket, hogy közösen találják meg a különleges képességek eredetét és határait. A hasonló kutatásoknak általában csak az eredményéről értesülünk, a műsor nézőiként viszont átélhetjük a felfedezés izgalmát – ami időnként nem jut el a megfejtéshez. Ahogy Greg Whyte egy interjúban elárulta, hiába konzultált orvosokkal, fizikusokkal és villamosmérnökökkel, máig nem tudja megmagyarázni az indiai Mohan Nair képességét. Az „Áram Mohanként” is ismert férfi sértetlenül képes testén átvezetni az emberre halálos áramerősség többszörösét.

Almát a körtével

A műsor minden epizódja a képességek egy-egy tágabb csoportjával, és azok 5-5 birtokosával foglalkozik. A tudósaink labortesztek mellett másfajta kihívások elé is állítják a szuperembereket, hogy kiderüljön, ki az adott kategóriának bajnoka. Szigorú tesztek segítségével megkeresik azt a két versenyzőt, aki méltó a megmérettetéshez, köztük a döntőben dől el, hogy ki viselheti a szuperhős címet.

Az öt kategória

Sebesség: gyorsevő, villámkezű céllövő, fején gyorsan pörgő breaktáncos, szupergyorsuló bázisugró és fürge ujjú hegedűs.

Erő: baseballütőket sípcsonttal pusztító bangladesi, osztrák erőemelő, tüdőóriás grúz, hangjával üveget törő amerikai és emberfeletti alaperővel rendelkező kenyai.

Állóképesség : „másképp gyémánttorkú” kardnyelő, 14G-s gyorsulást is álló pilóta, elektromos áramot sértetlenül vezető indiai, hidegtűrő dél-afrikai és összetörhetetlen spanyol versenyző.

Szellemi képességek: kubai fejszámoló, fájdalmat blokkoló saolin szerzetes, spanyol memóriabűvész, gyorsbeszélő amerikai (nő) és a Rubik-kocka brazil bajnoka.

Készségek: precíz késdobó, hihetetlen, szuperhajlékony akrobata, francia pókember és szabadbúvár Dániából.

A Szuperhős születik aloldala a Discovery Channel honlapján.

A Discovery Channel további őszi premierjeiről (Túlélés terepfokozaton, Kötéltánc az égen) a csatorna indavideós profilján és Facebook-oldalán tudhatunk meg többet.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.