Leltárba vett tárgyak…másképp

2012.09.11. 12:51 Módosítva: 2012.09.12. 14:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Pótolhatatlan értékeket őriz az ország egyetlen nemzeti természetrajzi gyűjteménye. Kiállítás adományozókról és adományaikról az Év Múzeuma 2011-ben díjjal kitüntetett 210 éves múzeumban, a Ludovikán.

Meg tudná tippelni, hány leltárba vett tárgy van a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeiben?

Majd 10 millió, pontosabban 9 643 086 db. Ezen tárgyak egy része mecénások, tudós adományozók és hagyatékok révén került a múzeumba az elmúlt két évszázad során. Ma is vannak, akik gazdag magángyűjteményeiket ajánlják fel a múzeumnak. A múzeum feladata, hogy ezeket a tárgyakat megőrizze az utókor és a tudomány számára, hogy hozzáférhetővé tegye, bemutassa őket a nagyközönségnek.

Erre a legalkalmasabb eszköz a kiállítás. A fiókok kataszteri rendjéből előhúzott, szakszerűen beleltározott és tudományosan feldolgozott tárgyak most ismét napvilágra kerülnek.

A kiállításban a múzeum 5 tudományos tárának gyűjteményeiből azok a különleges, olykor lélegzetelállítóan szép példányok kerültek elő, melyek segítségével bemutatjuk, hogy az ódonnak hitt falak között milyen jelentős tudományos és értékmegőrző munka folyik.

Egy interaktív bemutató keretében, a kiállításban felállított látvány-preparatóriumban élőben nézhetik meg a látogatók, hogy mi történik egy természeti tárggyal, miután bekerül a múzeum falai közé. Bemutatjuk, hogyan őrizzük meg a sokszor pótolhatatlan természeti értékeket az utókor számára, hogy a leltárba vett tárgyakból egy élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény legyen, mely természeti és kulturális örökségünk része.

A múzeum életében a II. világháború és az 1956-os forradalom végzetes volt. Gyűjteményeink nagyon nagy hányada megsemmisült! Lényegében újra kellett kezdeni a gyarapítást. A XX. században beérkező adományok, hagyatékok és vásárlások, valamint a gyűjtések révén a múzeum ismét Európa élvonalába tartozik. A gyűjtemények egyedisége, tudományos szempontú feldolgozottsága és a közönség felé való nyitottsága révén a múzeum meghatározó intézménynek számít Európában.

Legnagyobb mecénásaink között tudhatjuk József nádort, Semsey Andort, gróf Széchenyi Zsigmondot is. Híres adományozóink közül ki kell emelnünk Kossuth Lajost. Róla kevesen tudják, mennyire szerette a természetet, és mennyire foglalkoztatta a növénytan tudománya.

Új időszaki kiállításunkkal tisztelgünk régi és mai gyarapító adományozóink előtt.

http://www.mttm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki_kiallitasok

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.