Fókusz a rendszeres megtakarításon

2012.10.04. 15:59 Módosítva: 2012.10.04. 16:07
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az utóbbi időben leginkább a 30 körüliek figyeltek fel a havi rendszerességű, kisebb összegű, megtakarítás jelentőségére. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, növekvő pályára kerülhet a lakosság megtakarítási állománya.

A válság felhívta a figyelmet a lakosság túlzott eladósodottságának veszélyeire, illetve a megtakarítások jelentőségére. Mivel a lakosság pénzügyi vagyona folyamatosan csökken, a meglévő megtakarítások kezelése mellett különösen fontos a rendszeres takarékoskodásra is hangsúlyt fektetni, mivel a havonta félretett, akár kisebb összegekből gyűlhet majd össze az a megtakarítás, amelyet később az ügyfelek különböző befektetési formákba tehetnek. Léteznek ugyan olyan megoldások, amelyek a rendszeres havi megtakarításokra épülnek, ám ezek jellemzően hosszú távra szólnak és valamilyen felhasználási célhoz kötöttek (pl.: lakástakarék-pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, stb.).

„A hazai lakossági megtakarítások bővüléséhez olyan banki termékekre van szükség, amelyek a rendszeres megtakarításokat ösztönzik – ilyenekben pedig nem bővelkedik a piac. A szektor többi szereplőjétől eltérően a mi stratégiánknak kiemelkedően fontos részét képezi az új megtakarítások ösztönzése. Ez a megközelítés sikeresnek bizonyult, hiszen 2009 óta közel százezer, a rendszeres, kisebb összegű takarékoskodást támogató számlacsomagot nyitottak az ügyfelek” – mondta el Horváth Krisztián, a CIB Bank lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója.

A CIB Bank közel 100.000 olyan ügyfél megtakarítási szokásait vizsgálta meg, akik ezt a rendszeres havi megtakarítást célzó megoldást, a Malacpersely számlát választották. A Malacpersely elemzésből kiderül, hogy a takarékoskodók 31%-a 35 évnél fiatalabb, közülük is kiemelkednek a fiatal felnőttek, azaz a 27-35 közötti korosztály, akik az összes számlatulajdonos 26%-át teszik ki. Az elemzés szerint ennek a korosztálynak kiemelten fontos, hogy a megtakarítása céltól független legyen, és terveikhez igazodva használják fel megtakarításaikat. Amellett, hogy a 30 körüliek használják leginkább a rendszeres megtakarítási számlát, a havonta félretett összeg tekintetében is kiemelkednek: átlagosan 21.570 forintot tesznek félre egy hónapban.

Számolja ki Ön is, mennyit kell félretennie, hogy elérje céljait!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.