Fémkerámia korona akciósan!

2012.10.05. 14:23 Módosítva: 2012.10.10. 14:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Legyen szó hiányzó, kopott vagy gyökérkezelt fogakról, a korona kitűnő megoldást jelent. Az Oxygen Medical-ban októberben akciósan, 29 000 forintért készíttethet erős, esztétikus fémkerámia koronát!

Híd vagy fogimplantátum?

Mindkét megoldás a hiányzó fogakat képes pótolni, de a kettő közt a legfontosabb különbség, hogy míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér szükséges a foghiány áthidalására, addig az implantációnál, beültetésnél nincs szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, hiszen a koronát egy beültetett, csavar formájú műgyökér (maga az implantátum) tartja meg.
A választást minden esetben fogorvosi konzultáció kell, hogy megelőzze, hiszen bizonyos esetekben kizárt ez utóbbi megoldás alkalmazása. Ilyenek például a súlyos harapási rendellenességek, a nem megfelelő csontkínálat, a daganatos-, vérképzőszervi- vagy immunrendszeri betegségek, bizonyos krónikus fertőző betegségek, erős csontritkulás vagy a nem kezelt cukorbetegség.

Amikor szükséges a korona

Bizonyos esetekben szükségessé válhat a korona vagy a híd készítése. A híd készítésének lépési hasonlóak a korona készítéséhez, de ezzel a fogművel a foghiányokat is pótolni tudjuk. A korona funkciója, hogy befedje a „maradék" fogat, ami nem csak védelmet jelent, de ugyanolyan külső megjelenést biztosít formában és színben, mint az eredeti fog.
Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes ezen megoldással élni:

  • Lekopott, helytelen pozícióban lévő vagy letört fogaknál.
  • Nagymértékben lepusztult koronai rész felépítésekor, abban az esetben, ha új töméssel már nem lehet eredményesen helyreállítani az adott fogat.
  • Gyökérkezelt fogak esetén, hiszen a korona mind funkcionálisan, mind esztétikailag jelentős segítség, sőt az élettartamukat is megnöveli a fog törésének megelőzésével.
  • A korona megtarthat egy részleges fogsort vagy áthidalhat foghiányokat (ez utóbbit nevezzük hídpótlásnak)


Fémkerámia, cirkonkerámia vagy préskerámia?

A foghiány pótlására rágózónában érdemes olyan megoldást választani, ahol a porcelán leplezés alatt van valamilyen keményebb váz anyag. Ez készülhet fémötvözetből vagy cirkonium-oxidból. Ez utóbbi előnye, hogy maga a váz is színezhető, így a végleges szín már „alulról” jön elő és nem csak a leplező kerámia színén múlik a hatás. Létezik olyan korona is, amely teljes porcelánból készül és ugyan vannak típusok, amelyek szilárdsága már igen jelentős, mégis inkább csak az esztétikai zónákban alkalmazandók sérülékenységük miatt.  Természetesen mindig az egyéni szituációk, igények döntik el, hogy milyen koronát válasszunk, hiszen nem mindegy, hogy a páciensnek milyen a harapásformája, mennyire torlódottak vagy elszíneződöttek a fogai – ismerteti Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa.
A koronák kivitelezése profi fogtechnikuson és tapasztalt fogorvoson múlik. Nem mindegy, hogy a szakember milyen csiszolással készíti elő a fogakat, mennyire van tisztában azzal, hogy mennyit és honnan kell levennie a fogból a megfelelő esztétikai hatás érdekében. Fontos, hogy a fogorvos képes legyen ún. vállas korona előkészítési technológiát alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a  „váll” kialakításával, egy határozott záródási vonallal megvédhető a fogíny és elegendő hely biztosítható ahhoz, hogy a porcelán leplezést a vázra megfelelő mennyiségben és minőségben fel tudja helyezni a fogtechnikus.
Amennyiben tehát pótolni kell a hiányzó fogakat, érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről, és tapasztalt, alapos szakembert választani.

Az akció részleteiről itt tájékozódhat:

www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.