Az Art Market Budapest kortárs művészeti vásár idén is nagyot dob.

2012.11.09. 10:43 Módosítva: 2012.11.09. 17:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Még Jeremy Irons is ellátogatott a Millenáris Parkba, Magyarország egyetlen kortárs művészeti vásárára, az Art Market Budapestre. Programáradattal és hatalmas érdeklődés mellett zajlik a vásár.

Az Art Market Budapest szervezői álmukban sem gondolták, hogy már az első rendezvényen közel 12.000 látogató fordul meg. A tavalyi év sikerei után 70%-os alapterület növekedéssel másodszor nyitotta meg kapuit Magyarország egyetlen kortárs művészeti vására.

New York, Berlin, Isztambul, összesen tizenkét ország nagyvárosainak kortárs galériái képviseltetik magukat a hazai alkotók mellett az Art Market Budapest idei rendezvényén. Hogy néhány nagyobb nevet említsünk, a magyar galériák közül jelen lesz a Vintage, a Várfok és a Kisterem, New Yorkból érkezik az Ana Cristea, Kolozsvárról a Plan B, legmesszebbről, a kazahsztáni Almaty-ból, pedig az Ular. A galériák mellett speciális művészeti projektek is bemutatkoznak.

Az idei Art Market Budapest két kiemelt témával foglalkozik. “Kolozsváron át” címmel a kolozsvári művészeti szcéna képzőművészeinek ad teret. A bemutatott művek témájukban a ma és napjainkra is kiható közelmúlt történelmi, politikai, társadalmi eseményeire, folyamataira reflektálnak, vagyis egyszerre hordoznak művészeti és társadalmi értékeket.

A vásár másik kiemelt témája a Wallenberg-emlékévhez kötődve a zsidó identitás és történelem kortárs képzőművészetre gyakorolt hatásaival foglalkozik. A 2B Galéria “Waldsee 1944” című kiállítása a holokausztban meggyilkolt 600.000 magyar zsidónak állít emléket. A koncepció kiindulópontját az Auschwitzból küldött tábori levelezőlapok adták. A projekthez eddig 101 művész csatlakozott Többek között Maurer Dóra, Haraszty István, Rajk László, William Kentridge, Sylvia Plachy fotográfus és fia, a neves hollywoodi színész, Adrian Brody, készítette el saját Waldsee képeslapját.

A vásár kereskedelmi jellegét kiegésztve rengeteg program várja a látogatókat. A Millenáris épületei között a rendezők szoborparkot installáltak, a vásáron a legfiatalabb korosztályt ingyesen művészeti gyermekfoglalkoztató, a nagyobbakat játékos múzeumpedagógiai események várják a Széművészeti Múzeum szakemberei közreműködésével.

Inside Art néven elsősorban a művészeti és műértő közönség számára érdekes és fontos kerekasztal-beszélgetésekből, művészinterjúkból és könyvbemutatókból álló sorozatot indítanak hazai és külföldi művészek, szakértők bevonásával. művészet és városmarketing, kortárs fotózás és egyéb friss témákban a vásár minden napján.

Az Art-In-Fusion névre keresztelt programsorozat keretében Magyarországon élő külföldi alkotók számára nyílik bemutatkozási lehetőség.

A november 8-tól 11-ig tartó díjmentesen látogatható eseménysorozatra érdemes kilátogatni, akár többször, hiszen a sokszínű programkínálat és galéria felhozatal mindig szolgálhat meglepetéssel. Egyébként is, ahogy a szervezők tartják: “találkozni művészet”.

Mesterházy Fruzsina

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.