Adjunk teret a hitelkártyának

2012.11.15. 15:36 Módosítva: 2012.11.26. 09:28
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Bármennyire is furcsának tűnik, de a körültekintő hitelkártya használattal azt is elérhetjük, hogy a a bank pénzt térít vissza költéseink után.

Ahhoz azonban, hogy a fenti mondat igazzá váljon, arra van szükség, hogy tudatos hitelkártya használóvá váljunk. Ehhez először is jól körül kell nézni a piacon, mielőtt hitelkártyát választunk. A bankok közül többen is kínálnak termékeik között olyan hitelkártyákat, amelyek a visszafizetésre vonatkozó türelmi idő biztosítása mellett különböző, további kedvezményeket és kiegészítő szolgáltatásokat tartalmaznak. Ha tehát úgy döntünk, hogy csatlakozunk a hitelkártya birtokosok táborához, rengeteg lehetőségünk van, de fontoljuk, meg mely tulajdonságokat részesítjük előnyben.

Választhatunk olyan hitelkártyát, amely vásárlásaink után valamilyen formában és értékben juttat vissza pénzt a hitelkártya számlánkra. Ezek között kutakodva érdemes utána járni, pontosan milyen üzleti kategóriákra vonatkozik a visszatérítés, hogy kártyánk használata esetén valóban jóváírják a kifizetett összeg után járó, a bank által meghatározott százalékot. Ha szeretünk utazni, akad olyan is a palettán, amelynek használatával utazáshoz (légi közlekedés, autóbérlés, tankolás, szállodai szoba költsége) felhasználható pontokat gyűjthetünk. Ebben az esetben érdemes azt választani, amely kiegészítő szolgáltatásként utazási biztosítást is kínál, így utunk során egészségünket és értékeinket is biztonságban tudhatjuk. Minden hitelkártyával bank által felszámított díj nélkül fizethetünk külföldön, de nem árt, ha kártyánk használatáról sms-ben értesítést is kapunk. Ilyen kiegészítő szolgáltatás igénylésére szintén van lehetőségünk a bankok kínálata között.

Vannak hitelkártyák, amelyek fentiek ötvözetét kínálják. Erre jó példa a CIB Bank új CIB Café hitelkártyája*, amelynek egyik előnye, hogy testre szabható, azaz saját igényeink szerint rugalmasan alakítható plusz kiegészítő csomag választásával. Az Espresso szolgáltatási csomag magában foglalja a tranzakciók után küldött sms - üzeneteket (minden vásárlásról, készpénzfelvételről, átutalásról) valamint a vásárlások után nyújtott visszatérítést. A csomag mellé igényelhetünk utasbiztosítást, de beállíttathatunk vásárlási limitet is. Utóbbi azt jelenti, hogy naponta csak a limitnek megfelelő összeget költhetjük el kártyánkkal. Ha pedig túl alacsonynak, vagy túl magasnak ítéljük a meghatározott limitet, bármikor van lehetőségünk annak módosítására.  Mindezek mellett rugalmasan, a rendszeres jövedelem, egyéb bevétel megérkezéséhez időzíthető a fordulónap is annak érdekében, hogy a felhasznált összeg visszafizetését csak azok megérkezése után kelljen teljesítenünk. Jó, tudni azonban, hogy amennyiben hitelkártyánkkal készpénzt veszünk fel, arra nem vonatkozik az a kedvezmény, hogy ha türelmi időn belül visszafizetjük, akkor nem kell kamatot fizetni, és azt is érdemes észben tartani, hogy a hitelkártyáról történő készpénzfelvétel lényegesen többe kerül, mintha a betéti kártyánkról vennénk fel pénzt.


Összefoglalva mindezt, ha megfontolt hitelkártya használók vagyunk:

  • ha vásárlás esetén betéti kártyánk helyett hitelkártyával fizethetünk, gyakorlatilag saját pénzünk helyett a bank pénzét használjuk, amennyiben a hitelkártyához kapcsolódó türelmi időn belül a vásárlásra felhasznált teljes hitelösszeget visszafizetjük köszönhetően annak, hogy ebben az esetben a vásárlásokhoz felhasznált hitelösszeg után nem kell hitelkamatot fizetnünk.
  • olyan bankkártyát választunk, amely vásárlásaink után visszatérítést ad.
  • csak akkor veszünk fel ATM-ből pénzt hitelkártyánkról, ha ez valóban indokolt, mivel arra nem vonatkozik a kamatmentes periódus.
  • rendszeres jövedelmünk, bevételeink megérkezéséhez választjuk a fordulónapot. E napon készíti el a bank a számlakivonatot és ettől a naptól kezdődik a türelmi idő, amely idő alatt kell megfizetni a minimum összeget.
  • Vásárlási limitet állítunk be kártyánk mellé.

Mindezek eredményeként pedig, az okos hitelkártya használattal megtakarított összeg vagy csökkenti a visszafizetendő összeget vagy a hitelkeret feletti részt  befektetésekbe, megtakarításokba tehetjük amelyek  így tovább kamatozhatnak.

*THM 40,23%

A CIB Café Hitelkártya részletes feltételeit a CIB Bank Zrt, Lakossági Üzletág Általános Szerzôdési Feltételek és a CIB Café Hitelkártyákra vonatkozó kondíciós lista tartalmazza. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételekváltozása esetén mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A feltüntetett THM-érték számítása 375 000 Ft hitelkeret és 3 éves futamidô figyelembevételével történt. A Bank fenntartja a hitelbírálat jogát.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.