2012.11.22. 12:39 Módosítva: 2012.11.23. 10:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Pálinkavédjegy egy komoly garancia az ellenőrzött minőségű pálinkákra. E magas követelményeket támasztó védjegy 2012 őszén került bevezetésre.

A kiváló minőségű pálinkák megismertetése érdekében a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a WESSLING Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen 2010-ben kezdte kidolgozni a Pálinkavédjegy rendszerét, mely 2012 őszén bevezetésre is került.

A Pálinkavédjegy garantálja, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű pálinka van. A védjegyet csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termékek kaphatják meg.

A Pálinkavédjegy alappillérei: laboratóriumi- és érzékszervi vizsgálat

A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Elemzésre kerül az összes illóanyag tartalom, az alkohol,- a metanol- és a hidrogén cianid-tartalom, de még a szárazanyag tartalom és az etil-karbamát koncentráció is.

Az érzékszervi bírálat során a szakértők külön „boxokban” ülve végzik a vizsgálatot. Öt egyéni bíráló önállóan vizsgálja a pálinkát egy 20 pontos rendszerben. Az értékelés során számít az illat és az íz tisztasága és karaktere, ahogy a harmónia és tartósság is.

A két alappilléres rendszer olyan szigorú követelményeket támaszt, hogy a védjegy matricával jelzett palackokba csak olyan pálinka kerülhet, mely pálinkaversenyeken kizárólag ezüst vagy aranyérmés minősítést kapna, vagyis legalább 16 pontot kell elérnie.

Minden palack „nyomon követhető”

A védjegymatrica teljesen egyedi kialakítású és sorszámozott, így a bevizsgált tételek könnyen nyomon követhetőek akár az interneten is.

A minőségből nem lehet engedni

A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-a évente visszaellenőrzésre kerül, s a speciális laboratóriumi vizsgálat garantálja, hogy az összetétel ellenőrizhető is legyen. A rendszer objektív működését a működési szabályzat betartása biztosítja.

A piaci eredmények és sikerek

A védjegy első meghirdetése során 15 pálinkagyártó 29 termékkel pályázott, amelyből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Jelen pillanatig 8 gyártó 16 terméke rendelkezik védjegyhasználati szerződéssel, s kapta meg ennek értelmében a védjegymatricát.

Bővebb információ:

Nagygyörgy László
WESSLING Hungary Kft.
Tel.: +36-30-488-4378
E-mail: nagygyorgy.laszlo@wessling.hu
Web: www.palinkavedjegy.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.